Ny analyse: Så altødelæggende vil et nordkoreansk atomangreb være

En ekspert i atomvåben vurderer, at over 2 millioner mennesker vil miste livet, hvis Nordkorea smider en atombombe over Tokyo og Seoul.

Se den estimeret rækkevidde af Nordkoreas missiler her

2.100.000 dræbte og 7.700.000 tilskadekomne i Tokyo og Seoul.

Sådan kan det ende med at se ud, hvis Nordkorea lykkedes med at affyre en atombombe mod millionbyerne Seoul og Tokyo.

Den amerikanske ekspert i atomvåben og specialist i computermodeller Michael J. Zagurek Jr. har netop publiceret en analyse af et hypotetisk nordkoreansk atomangreb mod Tokyo og Seoul, og her er han helt klar i mælet.

Et angreb på to af verdens største byer vil være altødelæggende.

I sin analyse på websiden 38 North, der har specialiseret sig i analyser af situationen i Nordkorea, har Michael J. Zagurek Jr opstillet et scenarier, hvor han går ud fra 25 operationelle atomvåben, og de beslutter sig for at angribe både Tokyo og Seoul.

Det vurderer han, at Nordkorea realistisk set kan have i deres arsenal. Efterfølgende bliver det en anelse kompliceret, fordi eksperten nu opstiller forskellige scenarier i forhold til, hvor mange bomber, der går af.

Foto: AP Plus Stort overblik: Sådan ville en krig mellem Nordkorea og USA se ud

- Et missilsystem er ikke 100 procent til at stole på. USA's atomvåbenprogram er tæt på 100 procent pålideligt, men det er ikke tilfældet med Nordkorea, og derfor vil alle 25 missiler ikke eksplodere, skriver Michael J. Zagurek Jr. Derfor vil der i sagens natur dø flere mennesker, hvis der går flere missiler af.

Baggrunden for analysen er, at Nordkorea siden 2011 har testet 98 Interkontinentale ballistiske missiler, ligesom de desuden har gennemført underjordiske atomtest to gange juli og senest i september.

I Seoul bor knap 25 millioner mennesker, mens der er lige knap 38 millioner indbyggere i Tokyo.

Truslen er anderledes
Ekstra Bladet har tidligere talt med forsker og Ph.D ved Dansk Institut for Internationale Studier, Andreas Bøje Forsby, der dog ikke vurderer, at en krig er nært forestående.

- Selv om der er en ny udvikling, så kan det stadig være tomme trusler. Jeg tror ikke, at Nordkorea tør, og så er jeg i tvivl om, om de kan bringe et amerikansk bombefly ned. Nordkorea er jo på et helt andet teknologisk niveau end USA, så er de i stand til det?

- Hvad tror du, der skal til, før det går helt galt?

Fotocollage: AP Tæt på Sådan blev Nordkorea verdens niende atommagt  

- Der skal en hændelse til, hvor en eller anden nordkoreansk kommandør sidder med lidt for meget kriller i fingere. Han har måske hørt fra regimet, at det er legitimt at skyde amerikanske fly ned. Samtidig kan Nordkorea reelt ikke vide, om USA indleder et væbnet angreb, så set med deres briller, så kan man måske godt forstå, at de vil skyde et fly ned, hvis det kommer for tæt på, siger Andreas Bøje Forsby.

Artiklen fortsætter under billedet

Ifølge Kim Jong-un er over 4,7 millioner mennesker klar til at kæmpe for ham. Sydkorea tvivler. (Foto: AP)
Ifølge Kim Jong-un er over 4,7 millioner mennesker klar til at kæmpe for ham. Sydkorea tvivler. (Foto: AP)
 

Det samme vurderede militæranalytiker og ekspert i stormagtsdiplomati ved Forsvarsakademiet, Liselotte Odgaard, der mener, at der fortsat kun er tale voldsom retorik mellem de to stridende parter, men det skaber alligevel utryghed i Sydkorea.

- Sydkorea er kørt ud på et sidespor, og de ligger i første række af skudlinjen, så de står i en ubehagelig situation, når spændingerne stiger. Men de kan ikke gøre ret meget andet end at hoppe med på præsident Trumps vogn.

- Men indtil videre er det heldigvis bare retorik, og jeg tror ikke, at Sydkoreanerne inderst inde tror, at der er en krig nært forestående, men det er da ubehageligt, når det er så tæt på, siger Liselotte Odgaard til Ekstra Bladet.

- Hvad tror du, der skal til, før det går helt galt?

- Jeg tror kun, at der sker noget, hvis der opstår en misforståelse af en eller anden art, siger Liselotte Odgaard til Ekstra Bladet.

Læs med herunder, hvor du kan se Nordkoreas styrke på forskellige parametre.

Interaktivt element

Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen