Ny rapport afslører: MH17-fly gik i opløsning i luften

De hollandske efterforskere har nu offentliggjort den længe ventede rapport om MH17-flystyrtet i Ukraine

Sådan blev MH17 skudt ned (Videografik: AP)
Følg Krig & katastrofer

Den 17. juli 2014 døde 298 mennesker, da MH17-flyet fra Malaysian Airlines styrtede ned over det østlige Ukraine. De mange mennesker ombord var på vej fra Amsterdam til Kualu Lumpur.

Men først nu - næsten 1 år og tre måneder senere - ligger den endelige rapport fra den hollandske havarikommission klar.

Rapporten slår fast, at flyet blev skudt ned af et russisk-fremstillet BUK-missil - men beskriver også det grufulde minut til halvanden, som gik inden flyet ramte jorden.

Det kom frem på et pressemøde på en hollandsk militærbase tirsdag.

- BUK-missilet ramte den venstre side af cockpittet, siger formanden for havarikommissionen, Tjibbe Joustra, som offentliggjorde den længe ventede rapport på en militærbase tirsdag efter 15 måneders spekulationer om årsagen til flykatastrofen.

- Dette sprænghoved er i overensstemmelse med dem, som er installeret i BUK jord-til-luft missilerne, siger formanden.

Hør om sagen her. (Video: Ritzau).

Luftrummet burde have været lukket
- Luftrummet over området burde have været lukket. Vi har spurgt os selv, hvorfor flyet fløj over et område med krigshandlinger. Ukrainske myndigheder vidste, at der luftartilleri i brug, som kunne nå op i den højde, hvor passagerfly flyver, lød det fra Tjibbe Joustra, der ledede efterforskningen fra Holland, hvor de fleste af passagererne var fra.

Efterforskerne havde samlet flydele fundet på et 50 kvadratkilometer stort område som et kæmpe puslespil. Det samlede billede har ledt dem frem til denne konklusion:

- Styrtet skyldes, et sprænglegeme som detonerede lige udenfor flyet på venstre side af cockpittet. Våbenet stemmer overens med missilet, som er monteret på BUK-våbensystemet, fortalte Tjibbe Joustra på pressemødet.

Dræbt med det samme
Eksplosionen medførte, at besætningsmedlemmer i cockpittet blev dræbt med det samme, og at flyet blev delt i flere stykker, viste præsentationen.

Ekstra Bladet har nærlæst rapporten, hvor det blandet andet fremgår, at selvom besætningen i cockpittet døde med det samme, var det ikke nødvendigvis tilfældet med passagererne.

Her fremgår det, at flyet begyndte at gå i opløsning i luften efter eksplosionen. Først oplevede passagererne en øredøvende larm, ekstrem kulde, iltmangel og det hurtige fald mod jorden, mens vragdele føg om ørene på dem.

Ifølge rapporten døde mange nok som følge af alvorlige kvæstelser kort efter, og andre var måske bevidstløse. Men det kan ikke udelukkes, at nogle passagerer var ved bevidsthed i det minut til halvandet, som hele styrtet varede.

Der blev desuden fundet malingrester og andre rester, som stemmer overens med missildele, som blev fundet efter styrtet.

Havarikommissionen var dog ikke bemyndiget til at tage stilling til spørgsmål vedrørende skyld, og det fremgår derfor ikke, hvem der affyrede missilet.

- Det må være op til en yderligere efterforskning at fastslå. Vi håber at vores efterforskning vil fremme civil flysikkerhed, sagde Tjibbe Joustra som afslutning på sin korte præsentation af rapporten.

Våben-producent tager afstand til rapport
Den russiske producent af BUK-missiler, Almas-Antei, tog øjeblikkelig afstand fra rapporten fra den hollandske havarikommission. Det statskontrollerede russiske firma viste videooptagelser af et BUK-missil, der eksploderede tæt ved næsen af et udtjent Iljusjin fly.

Eksperimentet skulle vise, at BUK-missilet ikke blev affyret fra Snisjne - en landsby kontrolleret af prorussiske oprørere.

Dette står dog i stærk kontrast til fundene i den hollandske rapport, som er udarbejdet med støtte fra Belgien, Australien og Ukraine.

Efterforskningen har været meget grundig og har udelukket tekniske fejl, indvendig eksplosion og luft-til-luft-angreb.

Sådan så der ud, da flyet var styrtet ned (Video: Ritzau)

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+