Nybroe om kidnapning: Jeg blev behandlet som en hjemløs hund

Et år efter sin løsladelse bearbejder journalisten Jeppe Nybroe stadig efterveerne fra sin tid i fangenskab

- Vi blev behandlet som dyr, lugtede som dyr, og så ud som dyr, fortæller bogaktuelle Jeppe Nybroe om sin tid som gidsel. (Foto: Jakob Jørgensen)
- Vi blev behandlet som dyr, lugtede som dyr, og så ud som dyr, fortæller bogaktuelle Jeppe Nybroe om sin tid som gidsel. (Foto: Jakob Jørgensen)

Det er så småt ved at være et år siden, at den danske journalist Jeppe Nybroe på grænsen til Syrien blev kidnappet af militante islamister fra Islamisk Stat.

28 dage nåede han at sidde i fangenskab, før han til sidst undslap mareridtet og blev genforenet med sin familie.

Familie og venner betalte løsesummen, hvis størrelse endnu er ukendt, der fik overtalt gidseltagerne til at løslade ham. Nu ser han tilbage på sin tid i fangenskab.

- Jeg traf først og fremmest en beslutning om, at jeg ville overleve. Koste hvad det ville, fortæller Jeppe Nybroe i dagens udgave af Berlingske Tidende.

Tiden som gidsel bød på pisk, tæsk og psykisk tortur.

- De truede jo ikke bare med at skære mine fingre af og med halshugning og meed at sende mine kropsdele til min familie. De truede også med, at hvis pengene ikke kom hurtigt nok eller mange nok, så ville de beholde mig som en hund, som de ville tage med rundt på slagmarken, siger journalisten, der havde det hårdest, når tankerne faldt på, hvordan familien havde det.

Blev behandlet som en hund

Gidseltagerne, der tilhører oprørsgruppen al-Nusra, var skånselsløse i deres måde at behandle den danske fange på. Smerten fra torturen var fysisk overkommelig, men psysisk tvang han sig selv til at berede sig på at blive i sine gidseltageres vold.

- Jeg kan bare sige, at jeg underkastede mig at blive behandlet som en hjemløs hund. Vi blev behandlet som dyr, lugtede som dyr, så ud som dyr, og jeg ved ikke, hvad det gør ved en, når man bliver som en kuet hund.

- Jeg var hele tiden meget, meget opmærksom på ikke at sige noget, der på nogen måde kunne føre til yderligere mishandling eller yderligere ydmygelser, beretter Jeppe Nybroe i Berlingske-interviewet.

I næste uge udkommer bogen 'Kidnappet - i islamisternes fangehul". Den har Jeppe Nybroe brugt det sidste år på at skrive, men selvom han får sat ord på sin beretning, så er han stadig ikke færdig med at bearbejde efterveerne fra de 28 dage i fangenskab.

- Jeg føler, at jeg ikke bare har været kidnappet i en måned, men jeg har været kidnappet lige siden, siger han.

Seneste nyt

Partimoder Pia kan ikke slippe magten

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.