Obama: Frygter IS drone-angreb med atom-affald mod storbyer

Præsident Obama: - Gale mennesker kan dræbe og såre hundrede tusinder af uskyldige personer, hvis de bruger en plutonium-bombe på størrelse med et æble

Foto: AP
Foto: AP

Det minder om scenariet fra en skræk-film:

Fjernstyrede droner, der suser ind over en storby og smider deres dødbringende last af atom-affald over tusindvis af uskyldige mennesker.

Men scenen er bestemt ikke fiktion.

Den er blot et af flere gruopvækkende scenarier, som netop er blevet drøftet blandt nogle af verdens top-ledere på et to-dages stormøde om atom-truslen i Washington.

Stor bekymring
Både præsident Obama og premierminister David Cameron udtrykker stor bekymring over, hvad fanatiske terrorister kan finde på i deres had mod vestlige lande og deres indbyggere.

Amerikanske eksperter har overfor mødedeltagerne detaljeret skitseret, hvordan det er muligt for ansatte i den kemiske industri at få fingre i atom-affald og sætte det til salg i det lukkede og krypterede univers på Internettet.

Der findes allerede fotos af, hvordan IS terrorister flyver med droner.

'Risikoen alt for realistisk'
David Cameron sagde efter topmødet:

- Risikoen for at IS får fat i atom-affald er 'alt for realistisk.'

Ved stormødet konkluderede præsident Obama fredag aften at der er en vedvarende og grusom frygt for, at terrorister fra eksempelvis IS får fat i en atom-bombe.

Han opfordrede de øvrige ledere til at tage situationen meget alvorligt, fordi der er en reel risiko for en katastrofe, 'som vil ændre hele vores verden.'

- Gale mennesker kan dræbe og såre hundrede tusinder af uskyldige personer, hvis de bruger plutonium på størrelse med et æble. Faren for, at en terrorist-gruppe bruger atomvåben i deres kamp, er en af de største trusler mod den globale sikkerhed, fastslog den amerikanske præsident.

Vil dræbe så mange som muligt
Præsidenten sagde også, at der ikke hersker nogen tvivl om, at terroristerne vil forsøge at dræbe så mange uskyldige mennesker, som overhovedet muligt, hvis de kommer i besiddelse af en atom-bombe eller materiale fra en sådan.

Det menes, at IS allerede er i besiddelse af omkring 45 kilo af uran, som blev taget fra Mosul Universitet i Irak i 2014.

Uranet er dog ikke særlig giftigt og vil formentligt sprede mere panik end reel skade, hvis det bliver spredt ud over en vestlig storby.

IS har også tidligere dræbt uskyldige med blandt andet sennepsgas.

Dårlig sikkerhed
Der findes løst anslået omkring 2.000 ton atomart materiale på militære og private installationer rundt om i verden. Og ifølge eksperterne er langt fra alt materiale opbevaret sikkert nok.

- Derfor er vores arbejde her så vigtigt. Den absolut bedste måde at forsvare os mod den form for atom-trusler på, er ved at sikre dette materiale, så det aldrig falder i hænderne på terroristerne, sagde Barack Obama.

1 af 2 Det skal understreges, at personen på billedet ikke sættes i forbindelse med terrorisme. Fotoet er alene illustrativt. (Arkivfoto: AP)
2 af 2 Foto: AP