Obama presser Putin: Kræver fred i Ukraine

Melding, om at de stridende parter i Østukraine skulle være enige om en våbenhvile, blev hurtigt skudt ned

Arkivfoto: AP
Arkivfoto: AP

Ruslands Vladimir Putin og hans amerikanske præsidentkollega, Barack Obama, er enige om, at der er behov for hurtigt at finde en politisk løsning på konflikten i det østlige Ukraine.

Det fremgår af en meddelelse fra den russiske regering tirsdag aften, efter at Obama telefonisk havde været i kontakt med Putin.

Under samtalen opfordrede Obama den russiske præsident til at gøre sit for at opnå en fredelig løsning og advarede om, at det kan komme til at gøre endnu mere ondt på Rusland, hvis landet ikke bidrager til at bringe krigshandlingerne i Ukraine til ophør.

Ruslands økonomi er hårdt ramt af de sanktioner, som USA og EU har indført over for Rusland på grund af landets påståede støtte til separatisterne i det østlige Ukraine.

- Hvis Rusland fortsætter sine aggressive handlinger i Ukraine, herunder ved at sende soldater, våben og penge til at støtte separatisterne, vil omkostningerne for Rusland stige, lød det fra Obama ifølge en meddelelse fra det Hvide Hus.

I kredsen omkring Barack Obama er der tilsyneladende en tiltagende opbakning til ideen om at forsyne ukrainske regeringsstyrker med amerikanske våben, så de står bedre rustet i kampene mod oprørerne, hvis der ikke snart findes en fredelig løsning.

Tirsdag aften skrev det russiske nyhedsbureau Itar-Tass, at forhandlingsrepræsentanter fra Rusland, Ukraine, de prorussiske oprørere og Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) var nået til enighed om en våbenhvile under et møde i den hviderussiske hovedstad, Minsk.

Parterne skulle også være blevet enige om, hvordan aftalen skal overvåges og om tilbagetrækning af tunge våben, sagde en unavngiven kilde til Itar-Tass.

Håbet om en fredsaftale blev dog afvist af separatisterne.

- Det er for tidligt at tale om en våbenhvile, sagde Denis Pusjilin, der repræsenterer oprørerne, således til den russiske tv-kanal Rossiya24.

Onsdag mødes Putin med Ukraines præsident, Petro Porosjenko, Frankrigs præsident, François Hollande, og den tyske kansler, Angela Merkel, til fredsforhandlinger i Minsk.

Seneste nyt

Hvorfor må Michael Dyrby blive?

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.