Øget pres fra flygtninge: Her åbner nye asylcentre

Den massive flygtningestrøm siden søndag har fået Dansk Røde Kors til at åbne to nye centre med plads til flygtninge

Øget pres fra flygtninge: Her åbner nye asylcentre

Massive flygtningestrømme langs især motorvejene herhjemme får nu Dansk Røde Kors til at åbne to nye flygtningecentre. Her på E45 kulminerede situationen onsdag med bl.a. anholdelsen af en fotograf.

Mens der er fred og ro i Rødby og Padborg her fredag morgen, ruster tre byer sig til at tage i mod flygtninge.

Haderslev, Ebeltoft og Auderød er de tre byer, der i de kommende dage kommer til at modtage en lang række af, de flygtninge der har søgt asyl i Danmark.

Siden søndag har knap 700 søgt asyl i Danmark, mens over 3000 mennesker flygtninge rejst ind i Danmark. Det har øget presset på de danske asylcentre, og derfor har Dansk Røde Kors allerede åbnet to nye centre, mens et tredje er på vej.

Se mere video på localeyes.dk

Onsdag åbnede et nyt asylcenter i Ebeltoft med en kapacitet på op til 150 personer, og fredag åbner et endnu større asylcenter i Auderød i Nordsjælland. Her bliver der plads til omkring 600-700 flygtninge.

Det oplyser Halsnæs Kommune til SN.dk.

- Auderødlejren skal bruges som registreringscenter for flygtninge, som kun skal opholde sig her i få dage, mens der tages stilling til om de skal flyttes til et asylcenter eller sendes tilbage. Det bliver meget midlertidigt, maksimalt to-tre måneder, siger borgmester Steen Hasselriis (V) til SN.dk

Flygtninge-kaos: Løkke snigløb Mette F

Også i Haderslev planlægger de at åbne et nyt center, der er klar til at modtage flygtninge fra næste uge.

- Der er bestemt et pres på indkvarteringssystemet, men der er fortsat ledige pladser i asylcentrene, og vi har holdt et antal asylcentre, som lukkede i år, klar i beredskab, siger kontorchef i Udlændingestyrelsen, Thomas Mortensen, til TV2.

Ifølge Røde Kors kommer langt størstedelen af asylansøgerne fra Syrien, mens en del også er flygtet fra Eritrea og Afghanistan

Fælles EU-asylpolitik eller ej?
En flygtningestrøm ind over de danske grænser har sat asyl- og flygtningepolitik i toppen af regeringens dagsorden, og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er ifølge Jyllands-Posten bekymret for, at Danmark mister herredømmet over sin egen udlændingepolitik.

Han frygter, at Danmark enten bliver tvunget ind i de kommende flygtningekvoter, eller at vi må forlade Dublin-samarbejdet, hvilket med stor sandsynlighed vil gøre Danmark til asylmagnet i Europa.

Læser flygtninge Ekstra Bladet? Tager smutvej til Sverige

En række kilder bekræfter Løkkes bekymring over for Jyllands-Posten forud for de kommende måneders storpolitiske opgør i Europa om flygtningestrømmen.

Statsministeren har ved flere lejligheder gjort det klart, at Danmark på grund af retsforbeholdet hverken skal eller vil tage del i EU-planen om en kvotefordeling af 160.000 flygtninge og migranter i Europa.

Men trods bekymringerne vil regeringen forsøge at holde Danmark i den såkaldte Dublin-forordning, som udgør selve rammen for EU's mere permanente omfordeling af flygtninge, skriver Politiken.

Wammen: Så ring dog til Sverige, Løkke

Af et notat, der udstikker regeringens linje forud for mandagens EU-møde, fremgår det sort på hvidt, at regeringen lægger 'stor vægt på at forblive en del af Dublin-systemet'.

Danmark er en del af Dublin-forordningen gennem en parallelaftale, som betyder, at Danmark kan sende flygtninge tilbage til andre EU-lande.

Men systemet er reelt brudt sammen og skal udbygges. Derfor skal Danmark beslutte, om man skal tilslutte sig en mere omsiggribende model, eller om samarbejdet helt skal ophøre.

Notat: Regeringen vil blive i EU-asylaftale

I Rødby melder Ekstra Bladets udsendte om fred på perronen modsat de andre dage.

Det kan skyldes, at flygtninge som ønsker at tage til Sverige nu har valgt at tage færger direkte fra Tyskland til svenske byer.

Rødby fredag morgen: (Foto: Jacob Høngaard Jensen)
Rødby fredag morgen: (Foto: Jacob Høngaard Jensen)