Annonce:
Annonce:

Østjyde dræbt i slaget om Mosul

I januar 2017 blev en ung østjyde dræbt i Slaget om Mosul. Han er en af flere radikaliserede fra provinsen, der ubemærket siver til slagmarkerne i Mellemøsten

Arkivfoto: AP
Arkivfoto: AP
Annonce:
Følg Krig & katastrofer

Den 19. januar 2017 blev en ung mand fra Kolding dræbt under slaget om Mosul i Irak.

Den 24-årige dansk-kurder tilsluttede sig den såkaldte islamiske stat i 2014 og har angiveligt kæmpet under islamisternes sorte faner lige siden. Flere kilder tæt på ham har fortalt om den unge mands radikaliserings-proces og afrejse, men da nyheden om hans såkaldte martyrium bredte sig på de sociale medier i januar, forsøgte familien at kaste et røgslør over dødsfaldet ved at hævde, at han var død i et trafikuheld i Tyrkiet. 

Det fortæller en af hans tidligere venner, som ønsker at være anonym af frygt for repressalier fra det islamistiske miljø i Østjylland. I marts måned var han også med, da der blev holdt en mindehøjtid i Brabrand i det vestlige Aarhus.

Annonce:

– Jeg deltog. Det samme gjorde cirka 150 mennesker. Der var ingen billeder af ham. Familien sagde til os, at han var død under en trafikulykke i Tyrkiet. Nogen troede måske på det. Men vi var også en del, der godt vidste, at det ikke passedefortæller vennen.

Forud for døden i Irak fortæller en anden ven af familien, at den unge mand i årevis havde kæmpet for at finde et ståsted i tilværelsen. Hans forældre valgte på et tidspunkt at flytte tilbage til deres oprindelsesland, men det fungerede ikke for sønnen, som flyttede alene tilbage til Kolding. 

– Han boede alene i Danmark uden forældre. Han var en rodløs knægt. Den manglende omsorg og støtte gjorde, at han opsøgte nye vennekredse. De var radikaliserede palæstinensiske muslimer. Langsomt blev han også selv radikaliseret, fortæller han. 

Fredagsbøn i Grimhøj-moskeen. Foto: NORDE ERNST VAN
Fredagsbøn i Grimhøj-moskeen. Foto: NORDE ERNST VAN
 

Den unge jihadist fra Kolding tog en klassisk radikaliserings-rute i Østjylland, fortæller hans kammerat. En blanding af ekstreme videoer fra islamisk stat på internettet og prædikener i Grimhøjmoskeen fik ham til at tage skridtet ind i jihadisternes rækker.

Annonce:

– Han var ikke en religiøs person før. Vi gik på vandpibecafeer, diskoteker og sådan noget. Senere holdt han op med det og begyndte at komme mere i Grimhøjmoskeen. Han blev også radikaliseret via nettet. Han var en stille og rolig person. Jeg undrer mig over, at han tilsluttede sig islamisk stat, siger han.

Dansker fængslet: Mistænkt for at medvirke til terror med 39 dræbte  

Radikalisering er rykket til provinsen
Selv om fokus i mange år har været på såkaldte syrienkrigere fra København, Aarhus og Vestegnen, så er en række radikaliserede fra Kolding og Vejle og andre midtjyske provinsbyer næsten ubemærket sivet ned til slagmarkerne i Syrien og Irak. Første gang det for alvor kom til offentlighedens kendskab, var da den kun 17-åriga Fatih Khan og en anden dansker i november 2013 blev dræbt nær storbyen Aleppo. Syrisk stats-tv fremviste deres pas og den 17-åriges studiekort fra Rødkilde Gymnasium i Vejle. Ekstra Bladet har kendskab til fire ekstremister udrejst fra Kolding, og senest er danskeren med kaldenavnet Ibrahim Danyelik fra Vejle er varetægtsfængslet i Danmark på mistanke om at være en del af en IS-terrorcelle i Tyrkiet.

Annonce:

Og det er ikke tilfældigt, at radikaliserede i provinsen ikke bliver opfanget i tiltag fra antiradikaliser-ingsinitiativer. Det mener Rafel Shamri, der i 2015 fik Den Europæiske Borgerpris for sin indsats mod radikalisering blandt unge.

– Kolding er en lille by. De kredse, der radikaliserer ved, at der ikke er stor opmærksomhed på dem. De har mere arbejdsro og radikaliserer uden, at det skaber opmærksomhed, siger hun.

 

Tidligere har folketingspolitiker Naser Khader(K) været ude og pege på Vejle, som byen, der ligger lige efter København og Aarhus, når det kommer til radikalisering af unge. Det billede genkender Rafel Shamri, der selv gik i gymnasiet med den nu afdøde Fatih Khan.

– Fatih Khan var halv tyrker, halv pakistaner. Jeg gik i gymnasieklasse med ham. Han blev radikaliseret af MUC i Vejle. Han sagde til mig, at han kom hos dem, fortæller hun.

Annonce:

MUC Vejle er tæt forbundet med MUC Aarhus, der er ungdomsorganisation til Grimhøjmoskeen. Tidligere har Østjyllands Politi været ude at sige, at 22 af politikredsens syrienskrigere havde haft deres gang i det muslimske ungdomscenter. MUC Vejle blev også karakteriseret som et ekstremistisk og antidemokratisk miljø i en i en rapport fra Det nationale forskningscenter for velfærd i 2014.

Tyrkiske medier raser over Danmarks løsladelse af terror-mistænkt  

Dansker sigtet for at skaffe våben til terrorangreb  

Ved du noget? Tip 1224@eb.dk

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Det er kvindens krop - ikke juristernes
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: