Oprørere i Yemen slutter sig til FN-fredsplan

Yemens Houthi-milits har ifølge BBC skriftligt forpligtet sig til at arbejde for en afslutning på blodig krig

I et brev stilet til FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, meddeler Houthi-bevægelsen i Yemen, at den slutter sig til en FN-fredsplan.

Det skriver BBC, der har fået fingre i brevet.

På skrift bekræfter houthierne, der har stået i spidsen for et blodigt oprør i landet, at man vil arbejde for at finde en løsning på konflikten, der menes at have kostet tusindvis af civile mennesker livet.

Repræsentanter for oprørerne skriver, at de slutter sig til en syvpunktsplan, der tidligere er blevet forhandlet på plads af FN ved et møde i Omans hovedstad, Muscat.

I sidste måned sagde Houthi-bevægelsen, at den var parat til at opfylde planens betingelser, men nu er det altså blevet nedfældet på skrift.

- Vi på vores side sammen med andre parter forpligter os til disse syv punkter. Vi byder FN's opfordring, om at alle parter vender tilbage til bordet for dialog, velkommen, lyder det ifølge BBC i houthiernes brev.

Oprørerne kalder samtidig fredsplanen for 'vigtig og et fundamentalt skridt i retning af at genoptage den politiske proces'.

FN anslår, at knap 4900 mennesker er blevet dræbt i oprøret i Yemen. 2355 af dem er civile.

De syv punkter i Muscat-planen omfatter blandt andet en våbenhvile, tilbagetrækning af væbnede militser fra Yemens byer og genindsættelse af regeringen i hovedstaden, Sanaa.

Oplysningen om brevet til FN kommer sent tirsdag aften. Tidligere på dagen blev et hotel, der benyttes af Yemens regering, angrebet i havnebyen Aden.

Ifølge nyhedsbureauet dpa blev 18 personer angiveligt dræbt i angrebet i den sydlige del af landet.

Yemens premierminister, Khaled Baha, som boede på hotellet, overlevede tilsyneladende angrebet. Flere andre regeringsmedlemmer er ligeledes meldt uskadte. Det skriver nyhedsbureauerne Reuters og AFP.

Qasr-hotellet har været base for regeringen, som gradvist er på vej ud af dets eksil i Saudi-Arabien.

Hotellet har været bevogtet af soldater tilhørende en koalition ledet af Saudi-Arabien, som siden marts har kæmpet for at fordrive Houthi-oprørere og genindsætte Yemens afsatte præsident, Abd-Rabbu Mansour Hadi.