Optrapper årelang konflikt: Pakistan stopper handel med Indien

De diplomatiske bånd mellem Pakistan og Indien bliver begrænset som følge af konflikten om Kashmir-regionen

Tirsdag lød det fra pakistansk militær, at man er parat til at tage alle midler i brug i kampen om Kashmir-regionen. Foto: AP
Tirsdag lød det fra pakistansk militær, at man er parat til at tage alle midler i brug i kampen om Kashmir-regionen. Foto: AP

Spændingen stiger fortsat mellem nabolandene Pakistan og Indien, der strides om den særlige Kashmir-region i den vestlige del af Himalaya.

Onsdag har Pakistan således besluttet at indstille sin handel med Indien.

Se også: Pakistan advarer: Klar til at bruge alle midler

Det oplyser regeringen efter et møde i Pakistans Nationale Sikkerhedsudvalg.

Mødet blev anført af premierminister Imran Khan, og til stede var også ledere fra Pakistans militære styrker. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Pakistan udviser desuden Indiens højkommissær i landet.

- Vi kalder vores ambassadør tilbage fra New Delhi, og vi udviser deres (udsending, red.), siger udenrigsminister Shah Mehmood Qureshi.

Pakistans regering vil bringe konflikten om Kashmir til FN's Sikkerhedsråd.

Uroen mellem Pakistan og Indien fik ny næring mandag.

Kashmir har været omstridt i årtiier

Indiens militær nedskød onsdag mindst et af Pakistans fly, og mistede angiveligt samtidig selv et kampfly i en eskalerende konflikt mellem de to nabolande.

Herunder fakta om Kashmir-konflikten:

* Indien og Pakistan har siden de opnåede selvstændighed i 1947 ligget i konflikt om Kashmir. Området udløste regulære krige mellem de to lande i 1947, i 1965 og i 1999.

* Det hinduistiske Indien kontrollerer to tredjedele af det bjergrige område. Både i den indiske og den pakistanske del er et stort flertal af indbyggerne muslimer. Der bor i alt omkring 11 millioner mennesker i regionen.

* Siden 1989 har der været et oprør i gang i den indisk-styrede del af Kashmir.Mere end 47.000 mennesker har mistet livet, mens omkring 10.000 er blevet bortført. Indien anklager Pakistan for at støtte oprøret og drive træningslejre for muslimske oprørere.

* India og Pakistan blev i 2003 enige om en våbenhvile, men fredsprocessen har stået i stampe i årevis - navnlig efter et blodigt angreb i Mumbai i 2008. Pakistanske ekstremister har fået skylden for massakren på 164 mennesker i den indiske storby.

* De to atommagter gør begge krav på Kashmir. En FN-resolution fra 1948 fastslår, at der skal holdes en folkeafstemning om Kashmirs fremtid, men den har endnu ikke fundet sted.

* Mange ønsker, at Kashmir skal være selvstændigt.

* En del af Kashmir, det stort set ubeboede området Aksai Chin, er kontrolleret af Kina.

Kilde: Ritzau

Her meddelte Indiens regering, at den skrotter en paragraf i forfatningen, som giver Kashmir en særlig status i form af autonomi.

Formålet med at fratage Kashmir den særlige status er at integrere det urolige område med muslimsk flertal i det øvrige Indien, hedder det.

Pakistan meddelte tirsdag, at landets styrker er klar til at tage alle midler i brug for at beskytte folket i Kashmir.

Ifølge britiske The Guardian er fastnettelefoner samt internet- og mobildækning nede i Kashmir. Prominente politiske ledere, der er imod Indiens regering, skal samtidig være blevet anholdt.

Konflikten i Kashmir blev optrappet i februar, da en militant pro-pakistansk gruppe dræbte mindst 40 indiske soldater i den indiske del af Kashmir.

Indien svarede igen ved fra luften af angribe mål i Pakistan. Her ramte man terrorlejre ifølge den indiske regering.