Over 100 danskere savnet efter jordskælv i Nepal

Endnu ingen meldinger om danske tilskadekomne

(Foto: AP)
(Foto: AP)

Cirka 130 danskere i Nepal har stadig ikke taget kontakt til deres familiemedlemmer efter det kraftige jordskælv lørdag.

Det siger chefen for Udenrigsministeriets Borgerservice, Ole E. Mikkelsen, til Ekstra Bladet lørdag. Om de savnede er kommet noget til, eller bare har problemer med at få adgang til kommunikation, fordi mobilnettet mange steder i Nepal er ude af drift, er uvist.

- Det er typisk turister og yngre mennesker, som er på rejser i Østen og rejser via Nepal, siger Ole E. Mikkelsen om de savnede.

- Grunden til, at vi ikke kan få kontakt med dem kan jo godt være, at der ikke er mobildækning. Det er høje bjerge og store afstande. Man kan jo gå i dagevis oppe i bjergene. Der er ikke den samme mulighed for kommunikation som i andre lande som Danmark, forklarer han.

Omkring 2000 mennesker frygtes omkommet efter jordskælvet i Nepal, men indtil videre er der ingen danskere iblandt dem.

- Der er ikke meldinger på nuværende tidspunkt om, at der er nogen danskere, der er kommet noget til, siger han.

Carsten Lillelund Pedersen lige efter, at han måtte løbe for livet, efter jordskælvet i Nepal udløste en lavine på Mount Everest. (Foto: Privatfoto.) Krig & katastrofer - 25. apr. 2015 - kl. 10:43 Måtte løbe for livet: Dansker fanget i jordskælv på Mount Everest

Overnattede i haven på ambassaden
Indtil videre har udenrigsministeriet lokaliseret 160 danskere i Nepal. Man sendte søndag morgen yderligere mandskab til Nepal for at hjælpe med detektivarbejdet. Sverige har ikke egen ambassade i Nepal, så man hjælper derfor også svenske statsborgere, når der sker noget.

Ole E. Henriksen fortæller, at godt 30 danskere og et par svenskere i Nepal søgte husly på ambassaden lørdag nat.

- Der er en del hoteller, især backpackhoteller, der er styrtet sammen i nat, forklarer han.

I forventning om de kraftige efterskælv, der ramte søndag, blev de besøgende på ambassaden ikke indlogeret i selve bygningen, men i haven.

- De sover faktisk i telte, fortæller Ole E. Henriksen.

- Det er af sikkerhedshensyn. Hvis man ikke kan være i bygninger, så må man jo være i telte.


(video: AP)

Ambassade har egen satellitforbindelse
Ambassaden kan hjælpe med at formidle kontakt mellem pårørende, selv når mobilnettet svigter. Det er fordi ambassaden har egen satellitforbindelse og generator, siger han.

Pårørende, der enten har fået kontakt til danskere i Nepal eller ikke kan få fat i nogen, kan kontakte Udenrigsministeriets vagtcenter på 33 92 11 12 eller sende en mail til bbb@um.dk. Man kan også registrere sig på Danskerlisten.

En mand reddes ud af ruinerne i Nepal. (Foto: AP) Krig & katastrofer - 26. apr. 2015 - kl. 12:03 Vilde efterskælv i Nepal: Dødstallet stiger og stiger

Rejser til Nepal frarådes
Udenrigsministeriet fraråder i øjeblikket alle rejser til Nepal medmindre man har 'tvingende grunde' til det, siger Ole E. Henriksen. Danskere, der har planlagt at rejse til Nepal, opfordres til at udsætte deres rejse.

- Der er kun én lufthavn. Det er i Kathmandu og den er overbelastet i øjeblikket, siger Ole E. Henriksen.

(Foto: AP)
(Foto: AP)
 

(Foto: AP) Krig & katastrofer - 25. apr. 2015 - kl. 16:34 Dansker i Nepal: Folk skreg og græd

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere