Over 200.000 er dræbt i Syriens borgerkrig

Over 130.000 af dem var mænd, der kæmpede for den ene eller den anden side, siger overvågningsgruppe

Børnesoldater i Syrien. (Foto: AP)
Børnesoldater i Syrien. (Foto: AP)

Borgerkrigen i Syrien har kostet over 200.000 mennesker livet på mindre end fire år, siger en overvågningsgruppe.

Over 130.000 af dem var mænd, der kæmpede for den ene eller den anden side, siger gruppen til AFP.

- Vi har dokumenteret, at 202.354 mennesker er blevet dræbt i landet siden marts 2011, siger direktøren for gruppen, Rami Abdel Rahman.

Alois Brunner (det store billede) udførte drab for både Adolf  Hitler og Hafez Assad. (Foto: All Over Press/AP) Krig & katastrofer Nazist død i Syrien: Torturerede jøder for Hitler og Assad

Billedet her viser ifølge AP en 21-årig dansk Syrien-kriger i maj 2013. (Foto: AP) Krig & katastrofer Hård kurs mod Syrien-krigere kan give bagslag

Observatørgruppen indsamler oplysninger via netværk i hele landet.

- I alt er 63.074 civile dræbt - heriblandt 10.377 børn, siger Abdel Rahman.

- Blandt oprørerne, der kæmper mod regimet, er 37.324 oprører dræbt, hvoraf 22.624 var ikke-syriske jihadister, siger Rahman.

- På regimets side er der dræbt 44.237 soldater, 28,974 medlemmer af den paramilitære Nationale Forsvarsstyrke, 624 medlemmer af Libanons Hizbollah og 2388 shiamuslimske krigere, der kæmpede på regimets side, og som ikke kom fra Syrien eller Libanon, siger Rahman og tilføjer:

- Yderligere 3011 er ikke blevet identificeret.

Langt flere er døde

Ifølge Rahman er antallet af dræbte formentligt langt højere end 200.000.

- Men der er visse områder under regimets kontrol eller under Islamisk Stats kontrol, hvor det er umuligt at arbejde frit, siger han.

Observatoriet for Menneskerettigheder siger, at over 300.000 sidder fanget i Syriens berygtede fængsler - deriblandt 20.000, som er meldt fuldstændig savnet.

Tusindvis af andre mennesker - kombattanter og civile - er også taget som gidsler af Islamisk Stat og andre grupper.

Det kunne ligne en sommerlejr, men børnene er i træning i Raqqa, Syrien, der er højborg for islamisk Stat. Den militante bevægelse arbejder aktivt på at indoktrinere børn og unge deres ekstreme fortolkning af Islam. (Foto: AP) Krig & katastrofer Her trænes børn til hellig krig

Abdel Rahman kritiserer det internationale samfund, fordi Syrien ikke er blevet indklaget ved Den Internationale Krigsforbryderdomstol for de konstante blodsudgydelser.

- De har indirekte fået grønt lys af det internationale samfund, siger han.

I FN's Sikkerhedsråd har Rusland og Kina gentagne gange nedlagt veto mod bestræbelserne på at få indberettet det syriske regime for domstolen.