Annonce:
Annonce:

Overblik: Frankrigs frygtelige fredag d. 13.

Paris oplevede den frygteligste fredag den 13. efter seks koordinerede professionelle terrorangreb. Sådan slog terroristerne til

Gidsler flygter i rædsel fra spillestedet Bataclan. Se den chokerende video her. Ekstra Bladet har været i kontakt med Le Monde, der har givet os tilladelse til at vise den (Video: Daniel Psenny/Le Monde)
Annonce:
Følg Krig & katastrofer

Er du i Paris, oplevede eller hørte du til bombe-angrebene, skriv til 1224 (koster alm sms-takst eller 1224@eb.dk

Seks koordinerede professionelle terroranslag ramte Frankrigs hovedstad fredag aften.

Paris er i undtagelsestilstand og grænserne lukkede. Alle offentlige steder som svømmehaller, museer og biblioteker er lukket lørdag.

Ingen havde natten til lørdag taget ansvar for angrebene. Fransk politi er erklæret, at 8 gerningsmænd er dræbt. Det forlyder, at de måske jagter nogle på fri fod.

Antallet af ofre varierede tidlig lørdag morgen mellem 120 til 150 under terrorangrebene, der forløb således:

Annonce:

Angrebet på restaurant Petit Cambodge og Bar Carillon... finder sted kl. 21.30. Det er det første angreb, der bliver registreret og finder sted i centrum af Paris på hjørnet af Rue Alibert og Rue Bichat i det 10. arr. Vidner har beskrevet, hvordan de så to mænd stige ud af en bil og helt roligt uden maskering gå mod restauranten med automatvåben.

En lun aften i Paris betød, at mange gæster sad både inde og ude på den mindre restaurant. Et vidne fortæller CNN, hvordan hun så den ene mand sætte våbnet for tindingen af en gæst og helt køligt trykke af. Herefter skød de ind i menneskemængden og affyrede mellem 60-100 skud og forlod stedet.

Mindst 14 mennesker bliver dræbt på restauranten.

Angrebet ved Stade de France... finder sted kl. 22.15 uden for centrum i bydelen St. Denis. Her er 80.000 mennesker samlet til fodboldkampen mellem Frankrig og Tyskland. Præsident Francois Hollande befinder sig også på stadion.

Annonce:

Tre kæmpe eksplosioner lyder ved slutningen af første halvleg af kampen udenfor nationalarenaen. To selvmordsbombere formodes at have udløst eksplosionerne. En blev angiveligt udløst på en McDonald Restaurant udenfor stadion. Det er første gang i Frankrigs historie, at der er blevet udløst og gjort brug af en selvmordsbombe.

Stadion evakueres delvist kl. 23.13, og grønsværen fyldes af tilskuere. Herefter lukkes folk ud i store blokke.

Da folk forlod stadion brød de ud i fællessang ved at synge nationalmelodien.

5 anslås at være blevet dræbt under angrebet her.

Angrebene i 11. arrondissement... finder sted ved 22.30-tiden flere steder i byens 11. arr. Barer, caféer og restauranter er angiveligt målene spredt over flere gader som Rue de Charonne og Rue Faidherbe.

Også her rapporterer vidner ifølge Le Monde, at en gerningsmand stiger ud af en bil og skyder mod gæsterne på café La Belle Equipe.

Angiveligt skulle 18 personer være blevet dræbt her.

Angrebene på Rue Voltaire... finder sted simultant med de andre anslag og med samme fremgangsmåde.

En person er ifølge de franske myndigheder dræbt her.

Annonce:

Angrebet på Rue de la Fontaine au Roi... finder sted simultant med de andre anslag og med samme fremgangsmåde.

Her meldes fem personer dræbt.

Angrebet i koncerthuset Bataclan... finder sted kl. 22.30. Spillestedet ligger meget tæt på Charlie Hebdos redaktionslokaler, som i januar også blev udsat for terrorangreb. Vidner og koncertgæster har beskrevet, hvordan mindst 4 unge gerningsmænd pludselig trænger ind midt under rockkoncerten ved koncertsalens bagindgang. Heller ikke her havde gerningsmændene masker på. De begynder at skyde rundt i salen. Nogle vidner beretter, at de skød uden en lyd. Andre, at de råbte 'for Syrien' og Allahu Akbar'. Folk kaster sig mod gulvet og en af gerningsmændene udløser en selvmordsbombe.

Annonce:

Det er anslået, at op mod 1000 mennesker er tilstede ved koncerten. Det lykkedes flere gæster og bandet at flygte fra stedet. Andre gæster trygler via sociale medier politiet om at rykke ind, fordi gerningsmændene henretter folk en efter en. Franske specialstyrker iværksætter kl. 00.30 en redningsaktion og trænger ind i koncerthallen, som man kan se lige nedenfor. Gidselsituationen er slut allerede 00.48.

I alt fire gerningsmænd bliver dræbt. Tre af dem var iført selvmordsbælte. Mindst 112 personer er blevet rapporteret dræbt i koncerthallen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Nej tak, Søren Pape - du skal ikke være statsminister
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: