På kanten af katastrofe: Flere vulkaner sender tusinder på flugt

Tusinder af mennesker i forskellige regioner af verden er flygtet fra deres hjem, fordi de frygter, at vulkaner tæt på vil gå i udbrud

Hele øen Ambae nordøst for New Zealand er evakueret, fordi vulkanen Lombenben ifølge forskere, snart går i udbrud. Foto: AP
Hele øen Ambae nordøst for New Zealand er evakueret, fordi vulkanen Lombenben ifølge forskere, snart går i udbrud. Foto: AP

Er du i nærheden af de faretruende vulkaner? Skriv en sms til 1224 (alm. takst) eller mail til 1224@eb.dk

Tre forskellige steder i verden frygter og flygter tusinder af mennesker fra vulkaner, som den seneste tid har sendt seismologer på overarbejde. Det har de, fordi de kan måle større og større aktivitet i jorden og undergrunden omkring de pågældende vulkaner.

Hel ø evakueret
Myndighederne valgte torsdag at evakuere alle indbyggere på den lille ø Ambae, der ligger i ø-staten Vanuatu i Stillehavet. Det gjorde de, fordi man ikke vil risikere, at nogen omkommer ved et vulkanudbrud.

Det betyder, at øens 11.000 beboere simpelthen er beordret til at forlade øen og dermed deres hjem. De 11.000 mennesker kommer til at blive indlogeret på nærliggende øer i offentlige lokaler.

I 2005 var Lombenben også i udbrud. Den gang betegnede man udbruddet som stort, men myndighederne mener, at det kommende bliver endnu mere voldsomt. Der er således erklæret nødsituation på øen.

Folk flygter fra ferieø
Spørger man eksperter, hvilket The Guardian har gjort - så er et udbrud i vulkanen Agung på Bali uundgåligt.

Derfor er der oprettet en stor sikkerhedszone med en radius fra vulkanen på op til 12 kilometer. Samtidig måler man flere og flere små skælv i området, hvilket understreger sandsynligheden for, at et udbrud er på vej.

De mange indikationer, på at der kommer et udbrud, har gjort, at mere end 75.000 mennesker har flygtet fra deres hjem.

Sidst den store vulkan var i udbrud var i 1963. Dengang omkom mere end 1000 mennesker, og flere hundrede blev såret, da lavaen flød i syv kilometer lange baner.

Det farligste var dog ikke lavaen, der tog de fleste liv dengang. Derimod var det de pyroklastiske skyer med frygtede gasser med sten i, som strømmede ud af vulkanen i forbindelse med udbruddet. De ligner store, grå skygger fra et computerspil om spøgelsesmonstre, og de sætter ild i og dræber alt på deres vej.

Har man planlagt et besøg til Bali de kommende uger, skal man ikke være bekymret. Man skal bare undgå at komme ind i en cirka 20 kilometers zone af vulkanen.

Stor askesky i Mexico
Efter flere uger med jordskælv og orkaner tæt på Mexico skulle man tro, at landet havde fået nok. Men nu frygter borgerne i den indre del af landet for et vulkanudbrud.

Det er vulkanen Popocatepetl 40 kilometer sydøst for hovedstaden Mexico City, der i øjeblikket sender en stor askesky op. De lokale tager skyen som et advarselstegn på, at der snart kommer et udbrud.

Myndighederne mener dog ikke, at der kommer et udbrud, men til gengæld må man ikke gå hen til vulkanen, da den kan opsende sten i luften. Man har faktisk fundet materiale mere end 900 meter fra vulkanen, som er blevet skudt ud de seneste dage.

Interaktivt element

Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen