Annonce:
Annonce:

På randen af borgerkrig: 'Folk bliver likvideret på stedet'

Det kan nemt ende i borgerkrig i Burundi, efter kampene er eskaleret den seneste uge, vurderer dansk ekspert

Mindst 89 har mistet livet i blodige kampe i Burundi, der er på randen af borgerkrig (Foto: AP)
Mindst 89 har mistet livet i blodige kampe i Burundi, der er på randen af borgerkrig (Foto: AP)
Annonce:
Følg Krig & katastrofer

Befinder du dig lige nu i Burundi, eller har du været der den seneste uge? Skriv en mail til 1224@eb.dk eller send en sms til 1224 (koster alm. takst)

Åbne gadekampe mellem militser og regeringsstyrker med op mod 100 døde.

Burundi er i højeste alarmberedskab, og frygten for borgerkrig ligger og ulmer under overfladen.

Det forklarer Holger Bernt Hansen, der er professor ved afrikanske studier på Københavns Universitet.

- Specielt omkring weekenden er det blusset op i voldsom form. I hovedstaden Bujumbura har grupperinger og militser, der er svært bevæbnet, slået til om natten, hvor de har udøvet vold og hærværk, siger Afrika-eksperten og fortsætter:

Annonce:

- Politiet og sikkerhedsstyrker har slået kraftigt igen og er gået ind i de kvarterer, hvor uroen har været værst. Det kulminerede i weekenden, da nogle af de her militser gik direkte til angreb mod hærens garnisoner, siger Holger Bernt Hansen.

Urolighederne har indtil videre kostet mindst 89 personer livet, og professoren fra afrikanske studier på Københavns Universitet beretter om, at man lige nu frygter for en borgerkrig i landet, hvor der har været fred de seneste ti år.

- Hæren har lavet husundersøgelser og har ikke været blege for at skyde folk ned på stedet. Der er også blevet arresteret en masse, og alt det har samlet set fået FN og Ban Ki-moon (FN's generalsekretær, red) til at udtrykke store betænkeligheder, forklarer Holger Bernt Hansen.

Råd til danskere: Forlad landet
Urolighederne har også ført til, at det danske udenrigsministerium holder nøje øje med udviklingen.    

Sent onsdag aften ændrede de deres rejsevejledning og skrev følgende på sin hjemmeside.

Annonce:

- Siden oktober måned er sikkerhedssituationen i Burundi forværret kraftigt. Udenrigsministeriet kontakter nu alle de danskere, som er registreret på danskerlisten i Burundi for at sikre, at de er opmærksomme på sikkerhedssituationen og på, at de skal overveje at forlade landet, skriver de og fortsætter:

- Danmark har ingen ambassade i landet, men er i løbende kontakt med den belgiske ambassade i Bujumbura vedrørende situationen. Belgien og flere andre lande fraråder nu alle rejser til Burundi og opfordrer til, at man udrejser af landet med kommercielle flyforbindelser, hvilket endnu er muligt, lyder det videre.    

Har ulmet siden april
Roden til de optøjer vi ser nu, kan dateres tilbage til april, hvor Burundis præsident Pierre Nkurunziza valgte at genopstille til en tredje periode som landets ubestridte leder.

Dette er ikke muligt ifølge landets forfatning, men alligevel fik han forfatningsdomstolens tilladelse til at stille op igen.

Da Nkurunziza blev valgt for første gang i 2005 blev han nemlig valgt af parlamentet og ikke af folket.

- Derfor mente han, at han havde et skud i bøssen mere, hvilket blev godtaget af forfatningsdomstolen, siger Holger Bernt Hansen fra Københavns Universitet.

Annonce:

Dette fik urolighederne til at bryde ud. I maj blev han forsøgt væltet, men oprøret blev slået tilbage. Derfor kunne han i august lade sig hylde, efter han havde vundet præsidentvalget med et overvældende flertal og omkring 70 procent af stemmerne.

Artiklen fortsætter under billeder:

Burundis præsident Pierre Nkurunziza  på talerstolen. (Foto: AP)
Burundis præsident Pierre Nkurunziza på talerstolen. (Foto: AP)

Hvor mange mennesker skal dø?
Siden er volden blevet optrappet, men det er først for alvor i den seneste uge, at der er begyndt at gå rigtig hedt for sig.

- Hvor mange mennesker, skal der dø mere, før i stopper drabene?, lyder bønnen til den vestlige verden fra den tidligere observatør i landet, Nsengiyumva Pierre Claver, der onsdag gav et interview med CNN.

Pierre Claver er dog allerede blevet hørt. FN's generalsekretær Ban Ki-moon har nemlig luftet tanken om at indsætte fredsbevarende styrker i landet.

- Det har Burundi dog afvist, så derfor kan det ikke gennemføres, siger Afrika-ekspert Holger Bernt Hansen.

Derfor frygter Holger Bernt Hansen, at konflikten nu vil brede sig. Lige nu betragtes urolighederne ikke som etniske kampe, men det kan de snart udvikle sig til.

Annonce:

I 1993 udbrød der borgerkrig i landet mellem de to etniske grupper hutuer og tutusier. og først 12 år senere i 2005 lykkedes det at forhandle en holdbar fredsaftale på plads.

Artiklen fortsætter under billedet:

Volden er eskaleret den seneste uge. (Foto: AP)
Volden er eskaleret den seneste uge. (Foto: AP)

Frygt for etnisk konflikt
Det betød blandt andet, at man sørgede for at hæren kom til bestå af 50 procent hutuer og 50 procent tustsier, ligesom flere andre officielle embeder også har begge etniske grupper siddende.

Men om denne opdeling af magten er nok er nok til at lægge låg på den spirende konflikt er yderst tvivlsomt, vurderer Holger Bernt Hansen fra afrikanske studier ved Københavns Universitet.

- Man frygter, at det bliver en ny konflikt mellem hutuer og tutsier. Altså, at det skal blive en Rwanda-lignende tilstand (borgerkrig i starten af 90'erne, red), og det er præcis det, man frygter fra omverdenens side. Lige nu er der en klar magtdeling mellem dem, men om det er nok efter urolighederne er blusset op, det er man meget betænkelig ved, siger han.

Annonce:

Ikke nok med, at Burundi lige nu er truet af borgerkrig. Urolighederne kan potentielt også sprede sig til andre lande i det centrale Afrika.

- Det kan være en kort lunte, der kan tænde ild i en meget følsom region med Congo på den ene side og Rwanda på den anden. Derfor kan konflikten udarte sig, så det bliver en etnisk konflikt, hvor flere lande bliver involveret, siger professoren fra Københavns Universitet.

- Tror du, at der kommer en borgerkrig?

- Jeg har svært ved at se, at det kan undgås, så det frygter jeg meget, siger eksperten.

Befinder du dig lige nu i Burundi, eller har du været der den seneste uge? Skriv en mail til 1224@eb.dk eller send en sms til 1224 (koster alm. takst)

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er uforståeligt, at Pytlick er hoppet på den saudiske sportswashing-vogn

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: