Palmyra efter IS: Så ødelagt er byen

Syrisk generaldirektør mener, at byen kan genopbygges på fem år

Islamisk Stat har blandt andet smadret en omkring 2000 år gammel romesk triumfbue i Palmyra. (Foto: All Over)
Islamisk Stat har blandt andet smadret en omkring 2000 år gammel romesk triumfbue i Palmyra. (Foto: All Over)

SE BILLEDER FRA DEN BEFRIEDE BY I GALLERIET OVER ARTIKLEN

Den syriske hær har fordrevet Islamisk Stat fra den historiske by Palmyra.

Men i den tid de sortklædte terrorister har siddet på byen, har de ikke ligefrem passet og plejet de ældgamle kulturskatte, som byen gemmer på, og som har givet plads til ørkenbyen på UNESCOs eksklusive liste over verdens kulturarv.

De første billeder af den nu IS-fri by viser blandt andet flere ødelagte templer samt omfattende ødelæggelser på byens museum.

Syrisk militær har offentliggjort denne drone-video af Palmyra efter genindtagelsen. (Video: AP)

Se også: Putin lykønsker Assad med sejren i Palmyra

Alligevel har generaldirektøren for den syriske antikvitetsservice, Maamoun Abdulkarim, udtrykt lettelse over byens tilstand.

- Vi frygtede det værste, siger Maamoun Abdulkarim til AFP.

- Vi kunne have mistet Palmyra fuldstændigt. Den glæde, jeg føler, er ubeskrivelig.

Ifølge generaldirektøren kan det syriske styre med Unescos tilladelse genopbygge Palmyra på fem år.

Optimistiske udtalelse
Den danske arkæolog Rubina Raja, der er forskningsleder på Aarhus Universitets Palmyra Portrait Project, mener dog, at udtalelserne skal tages med et gran salt.

- Hvad han helt præcist baserer de udtalelser på, er svært at sige. Unesco har selvfølgelig en vis årvågenhed på Palmyra, fordi det er et verdenskultur-site, og måske også derfor kommer der fra den syriske stats side lidt for optimistiske udtalelser på nuværende tidspunkt, siger hun til Ekstra Bladet.

(Foto: AP) Krig & katastrofer - 27. mar. 2016 - kl. 08:40 Antik by tilbage-erobret fra Islamisk Stat

Islamisk Stat har blandt andet ødelagt den romerske triumfbue i Palmyra. (Foto: All Over)
Islamisk Stat har blandt andet ødelagt den romerske triumfbue i Palmyra. (Foto: All Over)

Hun har set flere af billederne fra den befriede by, men mener, at det er for tidligt at sige, hvor stor en procentdel af byen, der er beskadiget.

- Det er meget meget svært at sige i hvilken grad, byen er skadet. Men vi ved selvfølgelig, at både før IS indtog byen – altså mens den var under statskontrol – og mens IS har haft indtaget Palmyra, at der er sket ekstensiv skade på flere af ruinerne, og der er også blevet foretaget en lang række illegale udgravninger, hvor objekter, som ikke før har været dokumenteret eller tilgængelige, er blevet solgt på det illegale kunstmarked. Det har den konsekvens, at de her objekter aldrig nogensinde kulturhistorisk vil kunne kontekstualiseres igen, siger Rubina Raja og tilføjer:

- De monumenter, som vi ved, er blevet sprunget i luften, vil aldrig nogensinde kunne opleves i original tilstand igen. Man kan selvfølgelig potentielt rekonstruere dem, men det vil aldrig være det samme som den originale.

Se også: IS har smadret 1400 år gammelt kloster

Frygtede total ødelæggelse
Da Palmyra blev indtaget af Islamisk Stat i maj sidste år, frygtede arkæologer verden over, at islamisterne ville smadre byen fuldstændigt.

- Palmyra blev jo sådan set glemt og først i 1700-tallet blev den genopdaget af europæisk rejsende. I 1500 år har byen ligget næsten forladt hen og er derfor ikke blevet overbygget, som for eksempel Rom er blevet med tiden. Derfor var bevarelsestilstanden fuldstændig unik, siger Rubina Raja.

Krig & katastrofer - 27. mar. 2016 - kl. 23:27 Ekspert: Derfor er Assad fredet

Museet i Palmyra er blevet ødelagt under Islamisk Stats besættelse. (Foto: AP)
Museet i Palmyra er blevet ødelagt under Islamisk Stats besættelse. (Foto: AP)

En del af byen, der havde sin storhedstid i de tre første århundrede af vores tidsregning, er da også som frygtet gået til under besættelsen.

Eksempelvis har Islamisk Stat ødelagt den romerske triumfbue og Baalshamin-templet.

Derudover er Palmyra, der fungerede som et knudepunkt for handel mellem øst og vest, kendt for en unik begravelseskultur, hvor der blev produceret flere tusinde portrætter af afdøde i kalksten. I forbindelse med Palmyra Portrait Project, der blev opstartet før den syriske borgerkrig, har Rubina Raja oprettet en database med oplysninger om indtil videre 3000 gravportrætter.

Se også: Islamisk Stat sprænger triumfbue i Palmyra i stykker

Det sorte marked
I forbindelse med borgerkrigens udbrud i 2011 voksede antallet af syriske gravportrætter på det sorte marked.

- Projektet har fået en helt anden dimension, fordi vi kan være med til at overvåge det illegale kunstmarked. Af gode grunde er det et sort marked, men vi får ofte henvendelser i projektet fra samlere eller politiet for at høre, om vi kan fortælle, hvor de her objekter kommer fra. Det kan vi så i nogle tilfælde, og der har vi under borgerkrigen ofte set de her palmyanske portrætter komme over grænsen fra Syrien, siger Rubina Raja og fortæller, at de omkring 2000 år gamle kunstskatte forsøges afsat for blot nogle få tusinde euro.

Se også: Satellitfoto beviser: IS ødelagde tempel

Det overrasker dog ikke arkæologen fra Aarhus Universitet.

- Det er ikke en unik situation, at IS, lokalbefolkningen eller grupper i ly af den syriske stat har udnyttet borgerkrigen til at sælge kulturgenstande. Det er noget, der er sket under enhver form for krigsførelse.

Den største samling af syriske gravportrætter uden for Syrien har i øvrigt til huse på Glyptoteket i København. Gravportrætterne her er dog købt på det legale marked.

Se også: Islamisk Stat halshugger anerkendt oldtidsforsker

Palmyra - her før Islamisk Stats indtog - ligger i den syriske ørken og var tidligere et af de sidste stop på Silkeruten. (Foto: AP)
Palmyra - her før Islamisk Stats indtog - ligger i den syriske ørken og var tidligere et af de sidste stop på Silkeruten. (Foto: AP)

Her ses de syriske tropper i færd med at genindtage Palmyra. (Video: AP)

1 af 11 Ruiner af Baalshamin-templet i Palmyra. (Foto: Polfoto)
2 af 11 En syrisk soldat ved de få rester af Baalshamin-templet. (Foto: All Over)
3 af 11 Det historiske teater i Palmyra står stadig uden større skader. Teateret er af Islamisk Stat blevet brugt til henrettelser. (Foto: All Over)
4 af 11 Ødelæggelser på museet i Palmyra. (Foto: All Over)
5 af 11 Ødelæggelser på museet i Palmyra. (Foto: AP)
6 af 11 Ødelæggelser på museet i Palmyra. (Foto: Polfoto)
7 af 11 Islamisk Stat har ødelagt adskillige bygninger i Palmyra. (Foto: All Over)
8 af 11 Islamisk Stat har ødelagt adskillige bygninger i Palmyra. (Foto: All Over)
9 af 11 Det syriske flag bliver hejst over Palmyra. (Foto: All Over)
10 af 11 Kampen mod Islamisk Stat gik ikke stille af sig. Her køres en såret syrisk soldat væk fra byen i bagagerummet af en bil. (Foto: All Over)
11 af 11 Islamisk Stat har blandt andet smadret en omkring 2000 år gammel romesk triumfbue i Palmyra. (Foto: All Over)
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere