Pentagon: Islamisk Stat taber terræn i Irak og Syrien

Islamisk Stat har mistet knap halvdelen af det territorium, bevægelsen tidligere kontrollerede i Irak

Det selvudråbte kalifat fortsætter med at skrumpe ind for Islamisk Stat.

Den yderliggående militante bevægelse har mistet kontrollen med næsten halvdelen af det område, den tidligere havde erobret i Irak, lyder det i en vurdering fra det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon.

Seneste melding fra Pentagon lød på, at Islamisk Stat havde mistet 40 procent af det territorium, gruppen havde erobret i Irak, og omkring ti procent af det område, den kontrollerede i Syrien.

Men de tal er steget yderligere nu, siger Pentagon-talsmand Peter Cook.

- Tallet for Irak lige nu er omkring 45 procent af det territorium, de engang kontrollerede, som er generobret, siger Cook.

- Tallet for Syrien er et sted mellem 16 og 20 procent.

For to år siden, i begyndelsen af 2014, fejede Islamisk Stats krigere ind over store dele af det nordlige Irak og Syrien.

Dengang mødte islamisterne kun begrænset modstand fra irakiske sikkerhedsstyrker, og i Syrien kunne de nemt udnytte det kaos, der var opstået i det krigshærgede land.

Siden august 2014 har USA stået i spidsen for en international koalition, der kæmper mod Islamisk Stat. Det sker både i form af luftangreb og ved at træne og udruste lokale styrker på landjorden.

I Irak har regeringsstyrker generobret Ramadi og Heet fra Islamisk Stat, men gruppen kontrollerer stadig vigtige byer som Mosul og Fallujah.

I Syrien har Islamisk Stat fortsat et solidt greb om byen Raqqa, som bevægelsen har udnævnt som hovedby i dens såkaldte kalifat.