Pigen på motorvejen: Her er hun i dag

Fotograf Michael Drost Hansens billede af pigen og betjenten på den sønderjyske motorvej gik verden rundt. Ekstra Bladet har fundet pigen et år efter

Billedets to hovedpersoner legede en leg, som i Irak hedder ’mheibes’. I al sin enkelthed gik det ud på, at de to skiftedes til at gemme hans vielsesring. Den anden skulle gætte, hvilken hånd ringen var i. Noor leger stadig legen - nu med sine nye, svenske veninder. Foto:
Billedets to hovedpersoner legede en leg, som i Irak hedder ’mheibes’. I al sin enkelthed gik det ud på, at de to skiftedes til at gemme hans vielsesring. Den anden skulle gætte, hvilken hånd ringen var i. Noor leger stadig legen - nu med sine nye, svenske veninder. Foto:
Følg Krig & katastrofer

Fem minutter af sin tid brugte politibetjent Lars Møller sidste år på at lege med seks-årige Noor Al-Saedi. Dét øjeblik - deres tilfældige møde på den sønderjyske motorvej - berørte hele verden, da billedet gik viralt. Både i og uden for Danmark blev betjenten selve symbolet på medmenneskelighed.

Et år senere har EKSTRA fundet Noor og hendes forældre, Araf og Shaima Al-Saedi, der er flygtninge fra Irak. De fik dengang et lift til Københavns Hovedbanegård af nogle venlige danskere, og herfra tog de med tog videre til Malmö og boede i en periode hos Noors morbror.

Noor i Sverige. Privatfoto
Noor i Sverige. Privatfoto

Risikerer hjemsendelse
I dag er de blevet placeret en lejlighed i Herräng, der ligger godt og vel en time og tre kvarters kørsel fra Stockholm. Men fremtiden er usikker, fortæller familien.

- Vores situation er meget svær. Myndighederne har sagt, at vores chancer for at få opholdstilladelse er meget små, fortæller Araf over telefonen.

Under flugten mod Nordeuropa blev familien sidste år stoppet af politiet i Ungarn. Her blev de tvunget til at afgive fingeraftryk, fortæller Araf. Den såkaldte Dublin-forordning, som går ud på, at flygtninge skal søge asyl i det land, de registreres først, giver den svenske udlændingestyrelse - Migrationswerket - mulighed for at sende dem tilbage.

- De har sagt, at vi nok enten bliver sendt til Ungarn eller helt hjem til Irak. Vi frygter hele tiden fremtiden - at der kommer noget i posten, hvor der står, at vi skal tilbage. Vi er glade for at være i Sverige - vi er i Paradis - og vi vil ikke tilbage til krigen. Jeg er bekymret for Noors fremtid, siger faderen.

Fra krigshærgede Syrien til fredelige Kirke Hyllinge

Noor har fået ti venner
Han og hustruen taler ikke svensk, så interviewet foregår på arabisk via en tolk. Ifølge familien får de ikke samme ydelser som andre flygtninge i Sverige, fordi deres sag er usikker, og der er heller ikke noget arbejde til dem. Noor går dog i skole. Hun er startet i 1. klasse og er begyndt at lære svensk. Hun fortæller, at hun har fået ti venner.

- Jeg er glad for skolen, og for at vi har et sted at bo. Her er fredeligt og ingen ballade, siger pigen, som er blevet syv år. Hun savner sine bedsteforældre, der stadig er i Irak, men ellers har hun ingen gode minder fra hjemlandet, hvor bomberne var en del af hverdagen. Noor fortæller blandt andet om, hvordan hun sammen med sin far blev forsøgt kidnappet inden familien flygtede fra Bagdad - med en propfyldt gummibåd til Grækenland og videre op gennem Europa.

Familien vil gerne blive i Sverige, men risikerer at blive smidt ud. Privatfoto
Familien vil gerne blive i Sverige, men risikerer at blive smidt ud. Privatfoto

Hjælp mig, betjent
Det værste ved rejsen var turen over havet i den lille gummibåd, husker Noor. Det bedste var den danske betjent på motorvejen.

- Ham kunne jeg godt lide. Jeg ville ønske, at jeg kunne se ham igen.

- Hvad ville du sige til ham?
- At han gerne må hjælpe mig med at få en opholdstilladelse. Det er mit højeste ønske. At vi kan få lov til at blive i Sverige.

Ali Al-mousawi fungerede som tolk under interviewet med familien. Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få kontakt til betjenten Lars Møller.

Lili blev hængt ud som spyttemandens kone: Jeg græder stadig over det i dag

* * *

Fotografen: Tænk, hvad et smil kan gøre

Fotograf Michael Drost Hansen forevigede sidste år øjeblikket, hvor betjenten Lars Møller og seksårige Noor Al-Saedi sad midt på den sønderjyske motorvej og legede. Billedet er taget ved Rødekro 8. september 2015.

– Gruppen af flygtninge gik ude i den ene side af motorvejen, og jeg fulgte dem. Da de holdt pause, blev den lille pige ved med at gå over vejen til to betjente, og så begyndte de at stå på vejen og pjatte. Det endte med, at pigen hentede en jakke hos sin mor, hun satte sig ude på vejen, og så skulle betjenten selvfølgelig også sidde ned, fortæller Michael Drost Hansen.

I øjeblikket indså fotografen ikke, hvor stor betydning billedet ville få, men i dagene efter blev det ikke bare delt i Danmark, men over hele verden. Billedet er siden blevet kaldt ikonisk, og ved Årets Pressefoto vandt en serie med blandt andet dét billede kategorien 'Årets Nyhedsbillede – Danmark'.

– Jeg havde slet ikke set det komme. Jeg er selvfølgelig bevæget over, at folk kalder det ikonisk, men sådan ser jeg det ikke faktisk ikke selv. Det er et godt, men ikke fantastisk billede af en situation, som var sød. Og som jo også viser, hvor lidt der skal til. Betjenten gav fem minutter af sin dag til at være menneske og lægge politik og arbejde fra sig. Tænk, hvad et smil og et par minutters leg kan gøre for sådan en lille pige.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis Herlufsholm var en muslimsk friskole ...

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind