Annonce:
Annonce:

Pilot så paddehattesky i 1944: Hemmelige dokumenter afslører Hitlers atom-drøm

Hvor langt nåede nazisterne i bestræbelserne på at bygge en atombombe? Et spørgsmål, der til dags dato er ubesvaret. For nyligt deklassificerede efterretningsdokumenter fra Anden Verdenskrig peger dog på, at de udførte en prøvesprængning i 1944

I rapporten fremgår det også, at Hitler skulle have deltaget i et 'atom-topmøde' i 1943. Foto: All Over Press
I rapporten fremgår det også, at Hitler skulle have deltaget i et 'atom-topmøde' i 1943. Foto: All Over Press
Annonce:
Følg Krig & katastrofer

'APO 696'

Det er ifølge den tyske avis Bild referencenummeret på en netop deklassificeret efterretningsrapport, som indeholder nye informationer om Hitlers atomforskning. Et endnu uafklaret kapitel i historien, som har været genstand for megen spekulation.

Rapporten, der angiveligt kan kaste lys over sagen har siden Anden Verdenskrig ligget i National Archives i Washington. De har indtil for nyligt været lagt under den tilgængeligshedsfrist, der er på mange arkivalier fra krigens tid. Men nu har den tyske avis Bild altså som de første fået adgang til dokumenterne.

Hitlers forladte luksus-resort

Forsker-holdet arbejdede på rapporten i årene 1944-47. Deres formål står skrevet sort på hvidt: 'Efterforskning, research, udvikling og praktisk brug af den tyske atombombe'.

Annonce:

Rapporten er baseret på oplysninger fra både det amerikanske og det britiske efterretningsvæsen, men også vurderinger fra fire tyske eksperter.

To fysikere, en kemiker og en missil-ekspert.

Manglede afgørende brik
Konklusionen var, at Hitlers forskere aldrig nåede målet med at bygge et operativt atomvåben.

De fandt angiveligt aldrig ud af, hvordan de satte gang i den nukleare kædereaktion, der er nødvendig for at udløse en atomeksplosion. 

Dog indeholder rapporten også ubesvarede spørgsmål, der kan pege i retningen af, at nazisterne var tættere på målet, end først antaget.

I rapporten fremgår det nemlig, at de skal have foretaget en prøvesprængning af et ufærdigt atomsprænghoved i oktober 1944.

Satans søn: Hitlers atombombe skulle bygges under vores fødder

Den information bygger på en udtalelse fra den tyske testpilot og missil-ekspert Hans Zinsser:

Annonce:

- Tidligt i oktober 1944 fløj jeg 12-15 km fra en atomtestområde i nærheden af Ludwigslust. Der så jeg et sky formet som en paddehat i syv kilometers højde. Det medførte elektriske forstyrrelser og satte radiokommunikationen ud af spil.

Han forklarede at, at paddehatten var omkring 6,5 kilometer i bredden, og at han kunne mærke et hårdt ryk i styrepinden, da han blev ramt af trykbølgen.

Hitlers wunderwaffe
Samme observation gjorde en anden pilot, der fløj forbi området en time senere. Ligeledes fremgår det af dokumenterne, at den italienske journalist Luigi Romersa skulle have set eksplosionen fra jorden.

Han var angiveligt beordret til at observere sprængningen af den den italienske diktator Benito Mussolini.

Denne information er tidligere beskrevet af den tyske historiker Rainer Karlsch, der i 2005 udgav bogen 'Hitlers Bombe'. Karlsch konkluderede, at Hitler var meget tæt på at færdiggøre de 'vidundervåben', der skulle vende hele krigen til Tyskland fordel.

Kokain, metamfetamin og tyresæd: Nazisternes vanvittige hemmeligheder

Karlschs synspunkt blev støttet af den amerikansk historiker, Mark Walker, der er en internationalt anerkendt ekspert, når det gælder udviklingen af atomvåben i Hitler-Tyskland.

Rainer Karlsch fik dog ikke megen medvind fra sine tyske kolleger, der slagtede bogen, fordi de ikke mente, at de fornødne beviser blev fremført.

Men nu kan det være, at deklassificeringen af dokument 'APO 696' ændrer billedet.

Foto: AP
Foto: AP

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Annonce:
Selv ikke en prins kan få det hele
Annonce:
Annonce:

Mystisk mordkomplot

Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Annonce: