Annonce:
Annonce:

Pralede på nettet: Rockwool brugt i Ruslands udenrigsministerium 

Rockwool reklamerede i 2016 med, at selskabets produkter blev brugt til en modernisering af Ruslands udenrigsministerium, som sikkerhedstjenesten (FSO) var ansvarlig for

Det russiske udenrigsministerium er kendt som en af 'De Syv Søstre' - syv højhuse bygget i Moskva mellem 1947 og 1957 i stalinistisk byggestil. Foto: Reuters/Maxim Shemetov
Det russiske udenrigsministerium er kendt som en af 'De Syv Søstre' - syv højhuse bygget i Moskva mellem 1947 og 1957 i stalinistisk byggestil. Foto: Reuters/Maxim Shemetov
Annonce:
Følg Krig & katastrofer

Alt imens hele verden fordømte Putin og hans styre for at annektere Krim, pralede den danske koncern Rockwool med, at selskabets produkter blev brugt til at modernisere ikke bare ét, men to russiske ministerier i hjertet af Moskva.

Det afslører nu slettede dokumenter fra Rockwools russiske hjemmeside, som Danwatch og Ekstra Bladet er i besiddelse af. 

Danwatch har tidligere i samarbejde med Ekstra Bladet afsløret, at Rockwool i oktober 2015 reklamerede med, at selskabets produkter blev brugt til at lydisolere hele Ruslands forsvarsministerium. Det er herfra, at i krigen Ukraine i dag bliver koordineret fra. 

Brugt til tag
Nu viser en artikel fra Rockwool i Ruslands hjemmeside, at Rockwool-produkter også i stor stil er blevet brugt i udenrigsministeriets bygning i hjertet af Moskva. Det er her, Putins nære allierede udenrigsminister Sergej Lavrov residerer. 

'Hjernen' i den russiske krigsmaskine er isoleret med Rockwool

Annonce:

I et opslag fra 17. maj 2016 skriver Rockwool i en overskrift, at 'Udenrigsministeriets bygning i den russiske føderation er ved at blive moderniseret ved hjælp af Rockwool termisk isolering.'

Og ifølge Rockwool blev selskabets produkter konkret brugt i tagkontruktionen:

'For at skabe en holdbar og brandsikker tagkonstruktion blev der valgt ikke-brændbare Rockwool stenuldsplader.'

Arbejdet er ifølge de russiske myndigheder sket i forbindelse med en større ombygning af udenrigsministeriet, der blev færdig i 2017, og hvor hovedentreprenøren var et selskab under Ruslands sikkerhedstjenestes (FSO)

Dybt involveret
Og ifølge ekspert i russiske forhold Jakob Tolstrup fra Aarhus Universitet er Rockwools involvering i renoveringen af udenrigsministeriet sket i en tid, hvor Rusland var udsat for massiv kritik efter den ulovlige annektering af Krim i 2014.

- Det er bemærkelsesværdigt, hvis en stor dansk virksomhed med åbne øjne indgår forretninger med nogle af hovedinstitutionerne i Putins regime på et tidspunkt, hvor den aggressive russiske udenrigspolitik kritiseres over en kam. 

Annonce:

- Både udenrigsministeriet og forsvarsministeriet var jo dybt involveret i den ulovlige annektering af Krim, siger han.

Den nye afsløring af, at Rockwool er blevet brugt både i Ruslands forsvars- og udenrigsministerium, harmonerer langtfra med Rockwools hidtidige forklaring, der lyder:

'Rockwool har ikke et kundeforhold med den russiske regering eller andre offentlige enheder.'

- Ikke noget specielt
Danwatch og Ekstra Bladet har stillet Rockwool en række spørgsmål om brugen af Rockwool i udenrigsministeriet, herunder hvem, der leverede og hvornår, og om man havde nogle betænkeligheder ved, at hovedentreprenøren var den russiske sikkerhedstjeneste FSO.

Det svarer kommunikationschef Michael Zarin ikke på i en mail, men skriver blandt andet i stedet:  

Annonce:

'Frem til februar 2022 har det været normal praksis for både danske og europæiske virksomheder at være til stede i Rusland. Der er derfor ikke noget specielt ved, at både ROCKWOOL og andre danske og udenlandske selskaber har drevet virksomhed i Rusland i perioden mellem Ruslands annektering af Krim-halvøen og deres invasion af Ukraine.'

Danske Mike slået tilbage: Et monster af metal

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Putins håndlanger

Ifølge ekspert i russiske forhold Jakob Tolstrup fra Aarhus Universitet er FSO en enhed tæt knyttet til den politiske elite i Rusland.

- Det er en slags specialenhed, som har til opgave og er sat i verden for at beskytte den politiske top i Rusland. De har ansvaret for eksempelvis præsidentens og ministrenes sikkerhed, men også for beskyttelsen af strategisk vigtige bygninger som præsidentens residenser, Dumaen og deslige. 

- Som en naturlig følge af deres opgaver er det ikke meget, vi ved om tjenesten. Men det er en relativt lille, men absolut essentiel del af det russiske sikkerhedsapparat. Ansættelse heri anses for prestigefyldt, og tjenesten får angiveligt rigeligt med ressourcer.

Sergej Lawrow på talerstolen. Foto: Janine Schmitz/photothek.de via
Sergej Lawrow på talerstolen. Foto: Janine Schmitz/photothek.de via
 

Annonce:

Det russiske udenrigsministeriums ikoniske bygning med det danske islæt har siden 2004 huset udenrigsminister Sergej Lavrov. Han kom sammen med præsident Putin Putin på USA’s sanktionsliste 25. februar 2022 - dagen efter Rusland angreb Ukraine. 

'Præsident Putin og minister Lavrov er direkte ansvarlige for Ruslands yderligere uprovokerede og ulovlige invasion af Ukraine, en demokratisk suveræn stat,' skriver de amerikanske myndigheder blandt andet.

Og ifølge Jakob Tolstrup har Lavrov altid været en meget loyal støtte for Putin.

- Lavrov har været en politisk nøglefigur i næsten hele Putins tid som Ruslands leder. Han har altid ageret loyalt overfor Putin og søgt på bedste vis at føre hans udenrigspolitik ud i livet.

- Lavrov skal snarere ses som en om end højtstående loyal embedsmænd end en egentlig selvstændig politisk spiller. Og det er sandsynligvis også derfor, at Putin har valgt at holde på ham så længe, som han har, siger han.

Erhvervsstyrelsen er i øjeblikket i gang med at undersøge, om Rockwool har begået sanktionsbrud i forbindelse med selskabets aktiviteter i Rusland. Det skete efter en række afsløringer i Danwatch og Ekstra Bladet. Læs mere her.

Ekstra Bladet har tidligere beskrevet, at danske politikere har investeret store summer i Rockwool. Læs mere her.

Et år i krig: Sådan stoppede vi Putins tropper

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Svulster og skandaler trives i tavshed
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: