Prøvesprængning i Nordkorea kunne måles i Danmark

Den formodede prøvesprængning af en brintbombe i Nordkorea kunne måles i Danmark, siger seismologisk ekspert

Nordkorea annoncerer på stats-tv, at man har prøvesprængt en brintbombe. (Video: AP)

Der var store kræfter på spil, da Nordkorea natten til onsdag efter sigende prøvesprængte en brintbombe. Det kan konkluderes, efter at rystelserne i løbet af onsdagen er blevet målt på seismologisk udstyr verden over.

Heriblandt også i Danmark, hvor De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (Geus) har registreret udsving i sine målinger.

Det oplyser Trine Dahl-Nielsen, der er seniorforsker i Geus.

- Vi har målestationer i Danmark og på Grønland, hvor vi måler rystelser løbende. Og den her rystelse er af en størrelse, så vi kan se den på størstedelen af vores målestationer, siger Trine Dahl Nielsen og tilføjer:

- På den baggrund kan vi lave en lokalisering og en beregning af, hvor stor den er.

I 1954 foretog USA en prøvesprængning af en brintbombe ved Bikini-øerne i Stillehavet. Bomben havde kodenavnet Bravo. (Foto: AP) Krig & katastrofer - 6. jan. 2016 - kl. 06:37 Brintbomben: Så farlig er den

Geus har registreret rystelserne til et sted i det nordøstlige Nordkorea, hvilket stemmer overens med oplysningerne om, hvor sprængningen skulle have fundet sted.

Rystelserne i Nordkorea måles af Geus til at være sammenligneligt med et jordskælv på 5,5 på richterskalaen, og ifølge flere udenlandske medier svarer onsdagens sprængning til bomberne, der faldt over Hiroshima i forbindelse med Anden Verdenskrig i 1945.

Helt så langt vil Trine Dahl-Nielsen dog ikke gå.

- For at få et mål på, hvor kraftigt et jordskælv er, så sammenligner man det ofte med Hiroshima-bomben. Man siger typisk, at Hiroshima-bomben udsendte energi, der svarer til et jordskælv på 6,0 på richterskalaen.

(Foto: AP) Krig & katastrofer - 6. jan. 2016 - kl. 05:58 Nordkorea: Vi har prøvesprængt brintbombe

- Det er fem gange større, end sprængningen i Nordkorea, fordi richterskalaen er logaritmisk. Så fra 5,5 til 6,0 er der stadig et stykke vej, siger hun.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere