Propaganda for milliarder: Pentagon fik lavet falske terror-videoer

USA betalte britisk firma for at producere videoer, der skulle ligne al-Qaeda-produktioner

Pentagon har betalt milliarder af kroner for blandt andet at få lavet falske terrorvideoer. Billedet her er dog fra en al-Qaeda-video, der er ægte. Foto: AP
Pentagon har betalt milliarder af kroner for blandt andet at få lavet falske terrorvideoer. Billedet her er dog fra en al-Qaeda-video, der er ægte. Foto: AP
Følg Krig & katastrofer

Det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, har brugt minimum 540 millioner dollars - hvad der svarer til omkring 3,6 milliarder kroner - på blandt andet at få produceret en række falske terror-videoer.

De mange penge er gået til det britiske PR-firma Bell Pottinger, som i årene fra 2007 til 2011 blev hyret af Pentagon til i største hemmelighed at producere en lang række videoer i Irak.

Det skriver amerikanske The Bureau of Investigative Journalism, der har gravet oplysningerne frem i samarbejde med britiske Sunday Times.

Tre kategorier
Bell Pottinger producerede video for amerikanerne i tre forskellige kategorier.

Den første og mest harmløse var tv-reklamer, der portrætterede terror-organisationen al-Qaeda i et negativt lys.

Derudover producerede PR-firmaet nyhedsindslag, der skulle se ud som om de var produceret af arabiske tv-stationer. Bell Pottingers folk lavede lav-kvalitet optagelser af eksempelvis bombe-angreb, redigerede det sammen til et nyhedsindslag og lagde arabisk speak over. Herefter blev indslagene sendt rundt til lokale tv-stationer i Irak. Tanken her var - ligesom med reklamerne - at vende de lokale mod al-Qaeda. Her blev det blot ikke deklareret at afsenderen var Pentagon.

Præcis samme fremgangsmåde med avisartikler førte i 2005 til en undersøgelse af det amerikanske forsvarsministeriums arbejde.

Sporede sympatisører
I den sidste - og mest hemmelige - gruppe af produktioner lå falske terror-videoer.

Her producerede det britiske firma propaganda-videoer, hvor det lignede at al-Qaeda var afsenderen. Videoerne blev brændt ned på cd'er, som amerikanske soldater spredte rundt omkring, når de udførte razziaer mod mistænkelige mål.

Cd'erne lod de ligge i håb om, at al-Qaeda-sympatisører ville afspille dem og sprede dem til andre sympatisører.

Videoerne på cd'erne var indspillet i et format, der kun kunne afspille i Real Player - en afspiller, der kun fungerer når den er i kontakt med internettet. På den måde kunne amerikanerne aflure ip-adresserne på dem, der afspillede filmene.

Lord Bell, der var formand for Bell Pottinger i perioden, bekræfter samarbejdet med Pentagon. Han kender dog ikke til samarbejdets detaljer, men siger til at Sunday Times, at oplysningerne om de forskellige typer video 'lyder sandsynligt'.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+