Propaganda for milliarder: Pentagon fik lavet falske terror-videoer

USA betalte britisk firma for at producere videoer, der skulle ligne al-Qaeda-produktioner

Pentagon har betalt milliarder af kroner for blandt andet at få lavet falske terrorvideoer. Billedet her er dog fra en al-Qaeda-video, der er ægte. Foto: AP
Pentagon har betalt milliarder af kroner for blandt andet at få lavet falske terrorvideoer. Billedet her er dog fra en al-Qaeda-video, der er ægte. Foto: AP

Det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, har brugt minimum 540 millioner dollars - hvad der svarer til omkring 3,6 milliarder kroner - på blandt andet at få produceret en række falske terror-videoer.

De mange penge er gået til det britiske PR-firma Bell Pottinger, som i årene fra 2007 til 2011 blev hyret af Pentagon til i største hemmelighed at producere en lang række videoer i Irak.

Det skriver amerikanske The Bureau of Investigative Journalism, der har gravet oplysningerne frem i samarbejde med britiske Sunday Times.

Tre kategorier
Bell Pottinger producerede video for amerikanerne i tre forskellige kategorier.

Den første og mest harmløse var tv-reklamer, der portrætterede terror-organisationen al-Qaeda i et negativt lys.

Derudover producerede PR-firmaet nyhedsindslag, der skulle se ud som om de var produceret af arabiske tv-stationer. Bell Pottingers folk lavede lav-kvalitet optagelser af eksempelvis bombe-angreb, redigerede det sammen til et nyhedsindslag og lagde arabisk speak over. Herefter blev indslagene sendt rundt til lokale tv-stationer i Irak. Tanken her var - ligesom med reklamerne - at vende de lokale mod al-Qaeda. Her blev det blot ikke deklareret at afsenderen var Pentagon.

Præcis samme fremgangsmåde med avisartikler førte i 2005 til en undersøgelse af det amerikanske forsvarsministeriums arbejde.

Sporede sympatisører
I den sidste - og mest hemmelige - gruppe af produktioner lå falske terror-videoer.

Her producerede det britiske firma propaganda-videoer, hvor det lignede at al-Qaeda var afsenderen. Videoerne blev brændt ned på cd'er, som amerikanske soldater spredte rundt omkring, når de udførte razziaer mod mistænkelige mål.

Cd'erne lod de ligge i håb om, at al-Qaeda-sympatisører ville afspille dem og sprede dem til andre sympatisører.

Videoerne på cd'erne var indspillet i et format, der kun kunne afspille i Real Player - en afspiller, der kun fungerer når den er i kontakt med internettet. På den måde kunne amerikanerne aflure ip-adresserne på dem, der afspillede filmene.

Lord Bell, der var formand for Bell Pottinger i perioden, bekræfter samarbejdet med Pentagon. Han kender dog ikke til samarbejdets detaljer, men siger til at Sunday Times, at oplysningerne om de forskellige typer video 'lyder sandsynligt'.