Psykiater: Dødspiloten levede i en anden verden

Massemorderen Andreas Lubitz' rolige åndedræt i minutterne inden styrtet vidner om en mand, der levede i en anden verden, mener psykiater

27-årige Andreas Lubitz tog tirsdag 149 uskyldige mennesker med sig i døden, da han bevidst styrtede Germanwingsflyet ind i en bjergside i de sydfranske alper. (Foto: AP)
27-årige Andreas Lubitz tog tirsdag 149 uskyldige mennesker med sig i døden, da han bevidst styrtede Germanwingsflyet ind i en bjergside i de sydfranske alper. (Foto: AP)

Andreas Lubitz ændrede manuelt autopilotens højdemål på cirka 11,5 kilometer til blot 29 meter - i et bjergområde, hvor de nærmeste bjerge nemt tårner 2 kilometer op. Men selvom Lubitz udmærket godt var klar over, at det var et spørgsmål om minutter, før flyet ville blive knust mod et bjerg og han selv og 149 uskyldige mennesker ville miste livet, var hans åndedræt alligevel umenneskelig roligt.

- Hans rolige åndedræt vidner om, at han må have levet i en hel anden verden, siger psykiater Henrik Day Poulsen.

- Normale mennesker ville ikke kunne have været rolig i de omstændigheder, fortsætter han.

Psykotisk depression
Ifølge Henrik Day Poulsen kan depression i sjældne tilfælde være så voldsomme, at der opstår syge tanker, hvor man tager uskyldige mennesker med sig i døden. Han sammenligner Andreas Lubitz' handling med de tragiske sager, hvor fædre har dræbt sine børn, inden de dræber sig selv.

- Det er det, man kalder udvidet selvmord, hvor han føler, at han ikke duer til noget, og at de andre ikke kan være tjent med ham, siger Henrik Day Poulsen.

- Hvis han har haft en psykotisk depression, hvor man typisk får vrangforestillinger, så har han tænkt, at han skal straffe sig selv. Logikken forsvinder fuldstændig og hans handling giver derfor ikke mening, fortsætter han.

En planlagt handling

Det er uklart, hvornår veninden og Andreas gik fra hinanden. Nogle tyske medier skriver, at det var dagen før flystyrtet, mens andre skriver, at det skete for flere måneder siden. Det er altså endnu ikke bekræftet, præcis, hvornår bruddet fandt sted. Men det kan være det, som har skubbet ham det sidste stykke ud over kanten, mener Henrik Day Poulsen.

- Hvis han ikke har fået tilstrækkelig behandling og ikke har fået den fornødne medicin, så kan den yderligere belastning med, at kæresten forlader ham gøre, at han er blevet slået helt ud af den, siger Henrik Day Poulsen, som ikke mener, at Lubitz har handlet impulsivt.

- Jeg tror ikke, det har været end impulsiv handling. Det er oftest folk med personlighedsforstyrrelser, der er impulsive, fortæller han.

Af samme grund mener Henrik Day Poulsen heller ikke, at man kan sammenligne Andreas Lubitz med de folk, som står bag fx skolemassakrer.

- Ved skolemassakrer er det oftest personer, som har været socialt dårlige, og hvis Lubitz havde været social afvigende, ville der helt sikkert have været klager eller personalesager på ham. Så jeg vil ikke sammenligne ham med dem, der står bag skoleskyderier, sigerr Henrik Day Poulsen.

Ville i historiebøgerne
Ekstra Bladet kunne tidligere i dag berette, at Andreas Lubitz' ekskæreste, har fortalt den tyske avis Bild, at Lubitz gennem længere tid havde planlagt at udføre en spektakulær og uforglemmelig handling, der ville få hans navn over i historiebøgerne.

Da den unavngivne ekskæreste hørte om styrtet, huskede hun, at Andreas Lubitz sidste år havde sagt noget besynderligt til hende:

- En dag vil jeg gøre noget, der vil ændre systemet, og så vil alle kende og huske mit navn, havde han angiveligt sagt til ekskæresten.

Læs mere: Ekskæreste om dødspilot: Han sagde, alle skulle huske hans navn

Læs om nogle af ofrene for Andreas Lubitz' handling herunder ved at trykke på de farvede felter på grafikken. De dræbtes placering i flyet er rekonstrueret efter den passagerliste fra flyet, som flere internationale medier er kommet i besiddelse af.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

1 af 3 27-årige Andreas Lubitz tog tirsdag 149 uskyldige mennesker med sig i døden, da han bevidst styrtede Germanwingsflyet ind i en bjergside i de sydfranske alper. (Foto: Scanpix)
2 af 3 Psykiater Henrik Day Poulsen mener, at Andreas Lubitz' rolige åndedræt i minutterne op til flystyrtet vidner om en mand med en psykotisk depression. (Foto: Polfoto)
3 af 3 27-årige Andreas Lubitz tog tirsdag 149 uskyldige mennesker med sig i døden, da han bevidst styrtede Germanwingsflyet ind i en bjergside i de sydfranske alper. (Foto: AP)

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere