PTSD: Derfor er Balkan-veteraner ekstra hårdt ramt

Soldater, der har været udsendt til Balkan i 90'erne, er ekstra hårdt ramt af psykisk problemer

Balkan-veteraner er overrepræsenteret i statistikkerne over PTSD-tilfælde. Her er det et arkivfoto af Jesper Alm, der var i Kroatien i 1995. Han udviklede siden hen PTSD. Arkivfoto: Claus Bjørn Larsen
Balkan-veteraner er overrepræsenteret i statistikkerne over PTSD-tilfælde. Her er det et arkivfoto af Jesper Alm, der var i Kroatien i 1995. Han udviklede siden hen PTSD. Arkivfoto: Claus Bjørn Larsen
Følg Krig & katastrofer

Tallene taler deres eget tydelige - og triste - sprog:

Det har langt fra været en sommerudflugt at være udsendt for Danmark til Balkan i 1990'erne.

Sammenlignet med veteraner fra krigene i Afghanistan og Irak er Balkan-veteranerne markant overrepræsenteret i statistikkerne over selvmord, PTSD, hjemløshed og misbrug.

Det viser undersøgelser fra blandt andet Det Nationale Forskningscenter for Velfærd og Center for Selvmordsforskning.

I går blev Balkan-veteranen Lars Kragh anholdt og sigtet for drabet på sine forældre. Han var ramt af posttraumatisk stresssyndrom, PTSD.

Sigtelse: Lars Kragh slog forældre ihjel med økse og de bare næver

At mange Balkan-veteraner er hårdt ramt af problemer er på ingen måde nyt for Nikolai Roitmann, der er specialkonsulent på Forsvarets Veterancenter og specialist i psykotraumatologi.

- Der er to primære grund til det. For det første var der dengang i 90'erne ikke var nogen forebyggende indsats, som der er i dag og har været det de seneste 10 år. Man har ikke informeret dem om, hvad det var for nogle symptomer, de kunne opleve, og hvornår de skulle reagere på de her symptomer, siger han og fortsætter:

- For det andet var der dengang heller ikke samme kultur og bevidsthed i forsvaret om, at man kunne søge hjælp, som der er i dag. De seneste 10 år er der kommet en helt anden bevidsthed om, at man kan blive syg af sine udseendelser og at man kan få en masse symptomer , som man skal reagere på hurtigt. I dag er der kommet mere åbenhed omkring det og mere fokus på de her problemer.

Kørte rundt med døde forældre: Det ved vi om sagen

Den manglende indsats på det psykiske område rammer ekstra hårdt blandt Balkan-veteranerne, der var udsendt som en fredsbevarende styrke.

Flere af dem - men langt fra alle - oplevede under deres udsendelse forfærdelige uhyrligheder begået mod børn, kvinder og ældre.

- De her soldater oplever typisk nogle meget voldsomme ting, som man ikke normalt er vidne til. Det kan være folk, der bliver lemlæstede eller dræbt, børn, der kommer til skade og så videre. Men det kan også være, at man selv har været i kamp og har været tæt på at blive skudt. Ting, der vil være stressende og belastende for os alle sammen, men som de færreste af os kommer ud for, fordi vi ikke er i en krigszone, siger Nikolai Roitmann.

Øjenvidner: Betjentene trak pistolerne for at anholde Lars

Men ofte måtte de danske soldater blot se til uden at kunne gribe ind.

Det mandat, som danskerne var udsendt under, gav dem nemlig ikke mange handlemuligheder, fordi det ikke tillod aktiv indgriben.

- At komme ud og se død og ødelæggelse, mens man ikke kan gøre noget, det har mange veteraner beskrevet som rigtigt belastende. Det var for mange af de udsendte en stor frustration, har Ask Elklit, som er professor fra Videnscenter for Psykotraumatologi på Syddansk Universitet, tidligere sagt til Berlingske Nyhedsbureau.

Oberst Lars R. Møller er en af dem, der i 90'erne var udsendt til Balkan. Han har tidligere fortalt til Ekstra Bladet, hvordan han oplevede de psykiske eftervirkninger.

- Hvis nogen smækkede med en dør i Farum Midtpunkt, så lå jeg nede på jorden. Det har jeg prøvet nogle gange, jeg nåede slet ikke at tænke over det. Efter et par gange tog jeg nogle armstrækkere for at lave lidt sjov ud af det, sagde Lars R. Møller, som karakteriserer sine symptoner som værende i den lette ende.

Han kom over de psykiske eftervirkninger ved at tale om sine oplevelser.

Politiet bekræfter: Kirsten og Jørgen Kragh er dræbt

Desværre er psykolog Nikolai Roitmann langt fra sikker på, at der ikke kommer flere veteraner med problemer i fremtiden.

- Man skal huske, at det er mange år siden, vi havde soldater på Balkan. Irak og Afghanistan er ikke lige så længe siden. Den forebyggende indsats har helt sikkert noget at sige i forbindelse med, at vi ser færre problemer blandt dem, der har været i de to krige. Men jeg tror også, at vi måske kommer til at se flere problemer i den gruppe også i fremtiden, siger han og forklarer, at der kan gå længe, inden problemerne opstår.

- Man har typisk symptomerne hele vejen igennem, men man har selv kunnet håndtere dem. Men så sker der typisk en eller anden stressende livsbegivenhed som en skilsmisse, fyring eller et familiemedlem dør, og så er det, at PTSD-symptomerne kan springe ud i fuldt flor.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun undskyldte kun oprigtigt, da hun hostede

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind