Putin bekræfter våbenhvile: Aftale er på plads

En våbenhvile træder i kraft fra 15. februar, og de stridende parter trækker tunge våben ud af kampzone

Politiske ledere har underskrevet en køreplan for fred i Ukraine efter et maratonmøde i den hviderussiske hovedstad natten til torsdag, bekræfter den russiske præsident, Vladimir Putin, på et pressemøde.

Putin bekræfter således tidligere forlydender om, at parterne har indgået en våbenhvile, der skal træde i kraft søndag 15. februar.

En lignende våbenhvileaftale blev indgået i september sidste år, men den brød senere sammen, og den seneste tid har situationen udviklet sig til decideret krig med kontinuerlige artilleriangreb.

Det var derfor, at både den tyske forbundskansler, Angela Merkel, den franske præsident, François Hollande, den ukrainske præsident, Petro Porosjenko, og Ruslands præsident, Vladimir Putin, var mødt frem til nye forhandlinger i Hviderusland.

De politiske ledere har denne gang aftalt at mødes jævnligt for at sikre, at fredsplanen overholdes.

De stridende parter har accepteret en aftale, der blandt andet omfatter tilbagetrækning af tunge våben fra konfliktzonen i det østlige Ukraine, hvor 5500 mennesker har mistet livet de seneste 10 måneder.

Vladimir Putin mener, at Ukraine må ændre landets forfatning, så den i højere grad respekterer rettigheder for folk, som bor i de nu oprørskontrollerede regioner i Donetsk og Lugansk.

Porosjenko bekræfter, at den såkaldte kontaktgruppe for Ukraine - med Rusland, Ukraine og Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) - har underskrevet fredsplanen.

François Hollande siger efter fredsmødet, at man er blevet enige om en "omfattende politisk løsning" på konflikten i Ukraine.

Ifølge den ukrainske præsident har man ligeledes indgået en aftale om at frigive krigsfanger i løbet af 19 dage.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

En del gerningsmænd synes at gå fri