Putin i usædvanlig indblanding

Ifølge vestlige efterretningskilder blander Putin sig i beslutninger langt under hans niveau på slagmarken

Ekstra Bladet giver dig hver dag et overblik over de seneste nyheder fra krigen i Ukraine.

Følg Krig & katastrofer
Han er præsident, øverste leder af en af verdens største hære og råder over verdens største antal atomvåben.

Men samtidig flytter han rundt på enhederne på slagmarken i krigen mod Ukraine.

Ifølge The Guardian fortæller vestlige efterretningskilder nemlig, at Putin blander sig i taktiske militære beslutninger langt under hans niveau.

- Et statsoverhoved burde have bedre ting at foretage sig, end at tage militære beslutninger. De skal sætte den politiske strategi i stedet for at blive hængende i dag til dag aktiviteter, udtaler Ben Barry, tidligere britisk brigadegeneral og ekspert i landkrig hos International Institute of Strategic Studies, til The Guardian.

Ifølge de anonyme efterretningskilder skulle Putin tage beslutninger, som passer sig bedre for en oberst eller brigadegeneral.

Forsvarschef stadig til stede
De samme efterretningskilder fortæller, at den russiske forsvarschef, Valerij Gerasimov, stadig er inde i billedet og skulle arbejde tæt sammen med Putin.

Ukraine påstod ellers i sidste uge, at Gerasimov var blevet sat på sidelinjen.

Der var en del spekulation omkring forsvarschefen, efter at han først var meget tæt på et ukrainsk angreb og sidenhen ikke var tilstede ved den store 9. maj-parade i forrige uge.

- Vi mener, at Putin og Gerasimov er involverede i at tage taktiske beslutninger på et niveau, som vi normalt ville forvente blev taget af en oberst eller en brigadegeneral, udtaler en af efterretningskilderne til The Guardian.

Det skulle være beslutninger på slagmarken i det østlige Ukraine, som Putin skulle blande sig i.

Rusland på tilbagetog
Rusland er på tilbagetog i det østlige Ukraine. De har forladt forstæderne rundt om storbyen Kharkiv, og i går kunne Ukraine meddele, at en af deres enheder havde nået grænsen ud for Kharkiv.

Rusland ser ud til at foretage et kontrolleret tilbagetog i Donbas og fokusere på at indtage Luhansk-regionen, fortæller tænketanken Institute for The Study of War.

De russiske styrker havde ellers indtil for nylig et mål om at omringe titusindvis af ukrainske soldater i Donbas i en knibtangsmanøvre.

Der har tidligere været historier i internationale medier om, at Putin ikke skulle være tilstrækkeligt informeret om, hvor dårligt det egentlig gik med det russiske militær.

Det vides ikke om Putins nylige 'micromanaging' af de russiske hærenheder har noget med tidligere tiders mangel på information at gøre.

Læs også: Sådan vinder Ukraine krigen

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Emil og Stefan blev beskudt i Ukraine i krigens første dage. Hør deres historie i Ekstra Bladets podcast 'Dårligt nyt fra Østfronten' herunder eller i din podcast-app. Alle afsnit er ude nu!

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksens styre er taget til fange

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind