Annonce:
Annonce:

Putin mister grebet om russiske separatister

De prorussiske saperatister i det østlige Ukraine adlyder langt fra Putin blindt, vurderer ukraine-kender

Russiske seperatister fejrer kontrol af byen Debaltseve. (Video: AP)
Annonce:
Følg Krig & katastrofer

Fredsaftalen, der blev indgået mellem den franske præsident Hollande, tyske Angela Merkel og den russiske præsident Vladimir Putin 12 febraur, hænger i en silketynd tråd.

Siden aftalen skulle være trådt i kraft natten til søndag d. 15 februar er de hårde kampe i de østlige dele af Ukraine fortsat med uformindsket styrke.

Især kampene omkring den strategisk vigtigt placerede by Debaltseve, har der været hårde kampe og onsdag måtte den ukrainske hær trække sig fra byen og overgive den til separatisterne. Demoraliseret af de hårde kampe.

Annonce:

- For mig at se er våbenhvilen død. Bare 57 minutter efter, aftalen var underskrevet i Minsk fortsatte de hårde kampe, og nu ser det ud til, at separatisterne rykker frem mod havnebyen Mariupol, der kan blive den næste store slagmark, vurderer Ukraine-kender Philip Sviatchenko, der har et indgående kendskab til udviklingen i området og følger den tæt.

På trods af fredsaftalen, der blev indgået i Minsk den 12. februar fortsætter kampene altså for uforminsket styrke.

- Noget tyder på, at de prorussiske separatister, der repræsenterede gruppen ved fredsforhandlinger i Minsk ikke talte på vegne af helheden. De prorussiske separatister ledes af en række forskellige ledere, der ser sig selv som små konger. Flere af disse var forud for fredsforhandlingerne ude at sige, man ikke ville respektere en våbenhvile, så udviklingen er desværre ikke overraskende, konstaterer Philip Sviatchenko.

De ukrainske styrker er i hårde kampe i de østlige dele af landet, hvor avanceret russisk krigsudstyr anvendes af de prorussiske seperatister. Tabstalene stiger dag for dag (Foto: AP)
De ukrainske styrker er i hårde kampe i de østlige dele af landet, hvor avanceret russisk krigsudstyr anvendes af de prorussiske seperatister. Tabstalene stiger dag for dag (Foto: AP)

Han peger på, at det langt fra er Putin i Rusland, der styrer de prorussiske tropper i landet.

Annonce:

- Der en klar dialog mellem en række af de hærfører, der er i de prorussiske separatisters rækker og ledelsen i Kreml. Men spørgsmålet er, om Putin kan styre dem, som man ønsker. Det er i hvert fald langt fra Kreml, der kan trykke på stopknappen.

Fredsaftalen levnes ikke mange chancer og seperatisternes fremmarch på slagmarken er langt fra med til at stabilisere situationen i området.

- De prorussiske separatister er de ukrainske styrker overlegne, det står efterhånden meget klart. Man forsøger at give Ukraine kunstigt åndedræt, men patienten tæt på 'død', siger Philip Sviatchenko til Ekstra Bladet om den tilspidsede situation i landet.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Annonce:
Selv ikke en prins kan få det hele
Annonce:
Annonce:

Mystisk mordkomplot

Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Annonce: