Putin-rådgivere: Bange for at sige sandheden

Leder af briternes cyberefterretningstjeneste siger, at rådgivere er bange for at fortælle Putin sandheden

Chefen for Storbritanniens cyberefterretningstjeneste, Jeremy Flemings, siger, at Putins rådgivere er bange for at fortælle ham status på krigen i Rusland
Følg Krig & katastrofer

Kina bør ikke 'blive for tæt allieret' med Rusland efter invasionen i Ukraine, siger lederen af Storbritanniens cyberefterretningstjeneste, GCHQ, Jeremy Flemming. Han advarer de kinesiske ledere om, at det ikke er i 'Kinas interesse at stå i alliance med Moskva, som med fuldt overlæg og illegalt ignorerer internationale love'.

Den højtstående efterretningschef Jeremy Flemings udtalelse er blevet fremsat i en sjælden offentlig tale i Australien, rapporterer BBC.

- Det står klart, at Putin fejlvurderede Ukraines befolknings modstandsvilje og kampkapacitet, og han undervurderede følgerne af de økonomiske sanktioner mod Rusland. Desuden overvurderede han sit eget militær, siger Jeremy Fleming, som holdt talen på Australiens Nationale Universitet i Canberra.

Han siger, at 'vi har set russiske soldater - med for få våben og lav moral - som afviser at udføre ordrer, og som saboterer deres eget udstyr og endda ved et uheld nedskyder deres eget fly.

Efterretningschefen siger, at selv om rådgivere er bange for at fortælle sandheden, må det være 'krystalklart for regimet' i Moskva, hvad der sker.

- Det er blevet Putins personlige krig, hvor prisen betales af uskyldige i Ukraine og i stigende grad også af almindelige russere.

Udmeldingen fra lederen af GCHQ, som er Storbritanniens agentur for signalefterretning, kommer, efter at Det Hvide Hus har offentliggjort lignende efterretningsoplysninger om russernes krigsførelse.

- Vi har informationer om, at Putin føler sig vildledt af sine militære rådgivere. Det har ført til, at der er vedvarende spændinger mellem Putin og hans militære ledelse, siger Kate Bedingfield, der er kommunikationschef i Det Hvide Hus.

- Vi mener, at han føler sig vildledt om, hvor dårligt det er gået for den russiske hær, og hvor hårdt Ruslands økonomi rammes af sanktionerne, tilføjer hun.

Kinas præsident, Xi Jinping, vil på en videokonference fredag drøfte krigen i Ukraine med blandt andre EU's præsident, Charles Michel, og EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Vil de danske politikere tage imod partistøtte fra firmaer, der stadig tjener penge i Rusland? Det vil de ikke rigtig svare på. Hør mere i 'Ingen kommentarer' herunder eller i din podcast-app.

BREAKINGBREAKING
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Papes ambition at være både dyr og dårlig?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+