Rapport: Danmarks nye kampfly har 276 mangler

F-35 Joint Strike Fighter har fortsat store problemer i luften

Der er fortsat flere hundrede mangler på F-35-flyet, som Danmark har indkøbt. Det første skal leveres til Flyvevåbnet i 2021. Foto: All Over
Der er fortsat flere hundrede mangler på F-35-flyet, som Danmark har indkøbt. Det første skal leveres til Flyvevåbnet i 2021. Foto: All Over

Danmarks kommende kampfly, det højteknologiske F-35 Joint Strike Fighter, er langt fra klar til at blive sendt i kamp.

Sådan lyder det fra det amerikanske forsvars direktør for våbentest, Michael Gilmore.

I december sidste år afleverede han til Kongressen sin sidste såkaldte DOT&E-rapport, hvor han gennemgår udviklingen af samtlige våben, som USA er involveret i - herunder F-35'eren.

Rapporten er den sidste fra hans hånd, fordi han forlader posten samtidig med præsident Barack Obama den 20. januar.

Kritisk for sikkerhed
I rapporten, som nu er blevet offentlig tilgængelig, langer han hårdt ud efter kampflyet, der fortsat har 276 kritiske mangler, som kan påvirke flyets effektivitet i kamp.

De 276 fejl er ikke fundet af en gruppe ingeniører i et lukket laboratorium. Derimod er de meldt ind af de værn i det amerikanske forsvar, der så småt har taget flyet i brug - US Navy, US Air Force og US Marine Corps.

Men programkontoret, der står for udviklingen af F-35, 'har ingen planer om tilstrækkeligt at fikse og efterprøve flere hundrede af disse mangler ved hjælp af testflyvninger inden for de allerede planlagte tidsplaner og ressourcer,' står der ifølge Bloomberg i rapporten, som fortsætter:

At indsætte F-35-fly 'med funktionsduelige systemer er kritisk for vores nations sikkerhed', men programmet er nu 'i høj risiko for at ofre essentiel præstationsevne i kamp.'

En F-35 i luften over Californien. Foto: All Over
En F-35 i luften over Californien. Foto: All Over

Kan blive dyrt for Danmark
Ifølge den nuværende plan skal de sidste testflyvninger i udviklingsfasen udføres i september i år. Den plan, erkender programkontoret under det amerikanske forsvarsministerium, kan blive skubbet til foråret 2018. Det vil koste 530 millioner dollars - 3,7 milliarder kroner - mere end forventet.

Den tidplan tror våbentester Michael Gilmore ikke på. Han støttes af et andet kontor under forsvarsministeriet, nemlig kontoret for uafhængig omkostnings-analyse. Her mener man, at de sidste test først kan gennemføres så sent som i 2020, og at budgettet dermed vil skride med 1,1 milliarder dollars - altså 7,7 milliarder kroner.

Pinlig fest for F-35-kampfly: Kunne ikke lette i dårligt vejr

Forsinkelserne kan muligvis bliver dyre for Danmark, hvis det betyder, at F-35'eren først kan leveres senere end forventet, og at Flyvevåbnets aldrende F-16-fly derfor skal blive i luften længere end planlagt.

- F-16 bliver ikke pludselig for gammel som en karton mælk i køleskabet, men på et tidspunkt begynder prisen pr. flyvetime at stige næsten vertikalt, fordi F-16 skal repareres så ofte, siger Henrik Breitenbauch, leder af Center for Militære Studier ved Københavns Universitet, til Ingeniøren.

Store rystelser i flyet
Blandt de mange fejl og mangler på F-35-flyet er blandt andet store vertikale rystelser i flyet under hårdt pres, eksempelvis når det skydes af sted med katapult fra et hangarskib. Her har piloter ifølge Bloomberg forklaret, at rystelserne er så voldsomme, at de ikke kan aflæse data om flyvningen, hvilket udgør 'en uacceptabel og usikker situation i en kritiske fase af flyvningen'.

Andre problemer inkluderer en upræcis gatling-kanon, en uholdbar samling mellem flyets hale og flyets krop samt højere temperaturer end forventet i flyets motor under visse manøvre, hvilket i sidste kan føre til hastighedsbegrænsninger for flyet.

Forsvarsforligkredsen besluttede i juni 2016 at indkøbe 27 F-35-fly til det danske flyvåben. Her skal de erstatte de snart udtjente F-16-fly, der blev indkøbt i begyndelsen af 1980'erne.

De danske F-35-fly skal efter planen leveres i perioden 2021 til 2027.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.