Rapport: Derfor styrtede katastrofe-fly

Pårørende til ofrene for en flyulykke, der kostede 189 mennesker livet, har onsdag set rapport om styrtet

Foto: Bay Ismoyo/AFP/Ritzau Scanpix
Foto: Bay Ismoyo/AFP/Ritzau Scanpix

Fejl og mangler på et særligt kontrolsystem, der er designet til at hjælpe piloter med at holde den rigtige flyvevinkel, var en afgørende årsag til, at et Boeing-fly i oktober sidste år styrtede i havet ud for den indonesiske kyst.

Det konkluderer Indonesiens transportsikkerhedsudvalg.

De dræbtes ejendele i Lion Air-styrtet samles. Foto: Binsar Bakkara/AP Samfund Piloter havde kun 40 sekunder til at redde dødsflyet

Udvalget har onsdag præsenteret sin endelige rapport om styrtet over for pårørende til de 189 personer, der omkom i ulykken.

Rapporten ventes at blive gjort tilgængelig for offentligheden fredag.

Nyhedsbureauet Reuters har dog fået indblik i konklusionerne.

Foto: Fauzy Chaniago/AP Krig & katastrofer Pilot bad en bøn sekunder før dødsstyrtet

På billedet ses en Boeing 737-8 på fabrikken i Washington. Billedet er taget 11. marts 2019. Foto: AP Krig & katastrofer Medier: Desperate piloter søgte svar i manual kort før styrt

Og det lyder altså, at fejl omkring kontrolsystemet ved navn MCAS var medvirkende til, at flyet styrtede ned.

Formålet med systemet er at opdage, hvis flyets stigning bliver stejl, og flyet dermed taber hastighed. MCAS-systemet virker ved, at det peger flyets snude nedad for at skabe fart, når det registrerer en for stejl stigning.

Foto: Ritzau Scanpix Samfund Pilotens sidste ord inden Boeing forulykkede: Break, break!

I den endelige rapport om styrtet lyder det, at systemet var sårbart, da det udelukkende baserede sig på data fra en enkelt sensor.

Den sensor var fejlkalibreret på det forulykkede fly.

Desuden var piloterne ikke instrueret godt nok i, hvordan de skulle håndtere systemet, når det slog fejl, lyder det i rapporten.