Rathsack bandlyst: Her er Jægerkorpsets svar

Fem tidligere jægersoldater er røget i bad standing, og det splitter broderskabet i eliteenheden. Nu løfter Jægerkorpset lidt af sløret for hvorfor

Thomas Rathsack er faldet i unåde sammen med fire andre elitesoldater. Foto: TV2
Thomas Rathsack er faldet i unåde sammen med fire andre elitesoldater. Foto: TV2

Bandlyst fra Jægerkorpset i 'bad standing'.

Sådan er virkeligheden for Thomas Rathsack og fire andre tidligere jægersoldater, der er faldet i unåde hos ledelsen og en del af deres tidligere kolleger.

I Jægerkorpsets hovedkvarter på Flyvestation Aalborg hænger i hundredvis af portrætter af nuværende og tidligere jægersoldater. Men fem portrætter er vendt i vanære - her i blandt Thomas Rathsacks.

Torsdag kunne Ekstra Bladet beskrive, hvordan det aldrig tidligere er sket i korpsets 50-årige historie, og i den forbindelse ville vi gerne have haft en kommentar fra chefen for elitesoldaterne, oberstløjtnant Kåre Jakobsen. Han vendte dog aldrig tilbage.

Men fredag morgen i TV-programmet Go' Morgen Danmark gav han følgende forklaring på, hvorfor soldaternes portrætter er blevet vendt.

- Vi er en super professionel eliteenhed, og det er forbundet med store konsekvenser at overskride vores normer, værdier og etik.

- Vi har et stort ansvar for dem, som vi arbejder sammen med, og når man arbejder sammen med andre landes specialstyrker, så skal de være sikre på, at der ikke kommer noget ud. Derfor har det store konsekvenser, hvis man ikke følger vores normer og kodeks, siger Kåre Jakobsen i Go' Morgen Danmark.

Rathsack: Sover godt om natten
I forbindelse med afsløringerne har Ekstra Bladet talt med tidligere jægersoldat Thomas Rathsack, der medvirker i TV2-programmet 'Korpset', hvor almindelige danskere udsættes for alverdens prøvelser for at teste deres viljestyrke og færdigheder.

– Jeg sover lige godt om natten, selv om mit billede hænger anderledes på væggen hos Jægerkorpset. Men siden du spørger mig, så synes jeg, at det er moralsk smagsdommeri af værste skuffe, som Jægerkorpsets ledelse har udøvet over for mig og fire andre tidligere jægere.

Artiklen fortsætter under billedet

- Det er småligt, og konsekvensen er, at nye jægere bliver usikre, og korpset får et dårligt ry, siger Thomas Rathsack.

Angiveligt er det netop 'Korpset' på TV2, der har fået Thomas Rathsack i problemer.

Flere jægersoldater mener, at underholdningsprogrammet gav en forkert fremstilling af korpset og optagelsesprøven, selv om hvert program begyndte med en disclaimer om, at strabadserne netop ikke var identiske med dem, der skal gennemføres for at få fingre i den eftertragtede bordeaux-farvede baret.

Intern splid
Ifølge netmediet olfi.dk, som dækker dansk forsvars- og sikker­hedspolitik, er Jægerkorpset ramt af internt splid og kæmper med underbemanding, da flere stillinger er ubesatte og senest var der blot tre ansøgere, som slap igennem optagelsesprøvens nåleøje.

At stemningen på flyvestationen er anspændt, bekræfter en centralt placeret kilde, der ønsker at være anonym, overfor Ekstra Bladet.

– Korpset er splittet i to i forhold til ekskluderingen. Det er barnligt og skadeligt for korpset,

Se hvem de fire andre vanærede jægersoldater er, og læs alle reaktionerne fra de tidligere elitesoldater på eb.dk/plus.

Rathsack bandlyst i Jægerkorpset

Jægerkorpset - succes og udfordringer

Jægerkorpset er i øjeblikket indsat i en mission i Irak, hvor de uddanner og patruljerer med en lokal irakisk milits. De senere år har de været brugt i skarpe missioner i både Afghanistan, Irak og på Balkan.

Alligevel skriver netmediet olfi.dk, at Jægerkorpset slås med vigende optag og en lang række ubesatte stillinger.

Ved seneste optag skulle det således kun være tre aspiranter ud af 50, der kom gennem nåleøjet til det eksklusive korps.