Rathsack bandlyst i Jægerkorpset

Fem tidligere jægersoldater er røget i bad standing, og det splitter broderskabet i eliteenheden

Thomas Rathsack er faldet i unåde sammen med fire andre elitesoldater. Foto: TV2
Thomas Rathsack er faldet i unåde sammen med fire andre elitesoldater. Foto: TV2

Alt om dramaet i Jægerkorpset: Fem mand vanæret

Thomas Rathsack og fire andre tidligere jægersoldater er faldet i unåde hos flere af deres gamle kolleger.

I eliteenhedens hovedkvarteret på Flyvestation Aalborg hænger hundredvis af portrætter af tidligere og nuværende jægersoldater. Fem portrætter er dog vendt i vanære - her i blandt Thomas Rathsacks.

Det bekræfter kilder, der har deres gang hos Jægerkorpset, overfor Ekstra Bladet.

I korpsets 50-årige historie er det aldrig tidligere sket, at soldater er kommet i ’bad standing’ på den måde og har fået vendt deres portrætter i skam.

I Thomas Rathsacks tilfælde skyldes det ifølge Ekstra Bladets oplysninger hans medvirken i TV2-programmet 'Korpset', hvor almindelige danskere udsættes for alverdens prøvelser for at teste deres viljestyrke og færdigheder.

Flere jægersoldater mener, at underholdningsprogrammet gav en forkert fremstilling af korpset og optagelsesprøven, selv om hvert program begyndte med en disclaimer om, at strabadserne netop ikke var identiske med dem, der skal gennemføres for at få fingre i den eftertragtede bordeaux-farvede baret.

Thomas Rathsack vender tilbage med 'Korpset' på TV2 31. januar. Foto: TV2
Thomas Rathsack vender tilbage med 'Korpset' på TV2 31. januar. Foto: TV2
 

– Jeg sover lige godt om natten, selv om mit billede hænger anderledes på væggen hos Jægerkorpset. Men siden du spørger mig, så synes jeg, at det er moralsk smagsdommeri af værste skuffe, som Jægerkorpsets ledelse har udøvet over for mig og fire andre tidligere jægere. Det er småligt, og konsekvensen er, at nye jægere bliver usikre, og korpset får et dårligt ry, siger Thomas Rathsack, der vender tilbage på TV2 med sæson to af 'Korpset' 31. januar.

Intern splid
Ifølge netmediet olfi.dk, som dækker dansk forsvars- og sikker­hedspolitik, er Jægerkorpset ramt af internt splid og kæmper med underbemanding, da flere stillinger er ubesatte og senest var der blot tre ansøgere, som slap igennem optagelsesprøvens nåleøje.

At stemningen på flyvestationen er anspændt, bekræfter en centralt placeret kilde, der ønsker at være anonym, overfor Ekstra Bladet.

– Korpset er splittet i to i forhold til ekskluderingen. Det er barnligt og skadeligt for korpset,

Ekstra Bladet har henvendt sig til Jægerkorpset flere gange for en officiel kommentar til historien, men chefen for elitesoldaterne, oberstløjtnant Kåre Jakobsen, er ikke vendt tilbage.

Se hvem de fire andre vanærede jægersoldater er, og læs alle reaktionerne fra de tidligere elitesoldater i dagens papir-udgave af Ekstra Bladet eller på eb.dk/plus.

Alt om dramaet i Jægerkorpset: Fem mand vanæret

Jægerkorpset - succes og udfordringer

Jægerkorpset er i øjeblikket indsat i en mission i Irak, hvor de uddanner og patruljerer med en lokal irakisk milits. De senere år har de været brugt i skarpe missioner i både Afghanistan, Irak og på Balkan.

Alligevel skriver netmediet olfi.dk, at Jægerkorpset slås med vigende optag og en lang række ubesatte stillinger.

Ved seneste optag skulle det således kun være tre aspiranter ud af 50, der kom gennem nåleøjet til det eksklusive korps.