Reportage fra flygtningelejr: Vi har mistet håbet

Frygter terrorbevægelsen: Selv i flygtningelejrene føler krigens ofre sig ikke sikre

Isha har allerede mistet tre brødre, og to savnes. Nu vil hun beskytte venner og bekendte mod IS og ønsker ikke at blive genkendt. Isha og børnene sidder her i containeren, der nu er familiens hjem. Foto: Jan Kjær
Isha har allerede mistet tre brødre, og to savnes. Nu vil hun beskytte venner og bekendte mod IS og ønsker ikke at blive genkendt. Isha og børnene sidder her i containeren, der nu er familiens hjem. Foto: Jan Kjær

Folketinget har netop besluttet, at Danmark skal deltage mere aktivt i kampen mod IS, der har tusinder af menneskeliv på samvittigheden. Heriblandt også flere medlemmer af Ishas familie.

- IS dræbte tre af mine brødre. De var soldater i den irakiske hær. To andre brødre har jeg ikke hørt fra i næsten to år.

10. juni 2014 vil altid stå som en skelsættende dato for 48-årige Isha og hendes familie. Krigere fra Islamisk Stat trængte ind i storbyen Mosul og slagtede enhver irakisk soldat, de mødte under deres blodige fremfærd.

Vi kalder hende blot Isha. Sit rigtige navn vil hun ikke have frem, og fotos af ansigter kan slet ikke komme på tale. Frygten er allestedsnærværende, for hun har en datter, der stadig lever under IS i Mosul, og to døtre i Syrien, som lider samme skæbne.

- Jeg har ingen forbindelse med min datter i Mosul. Vi får ingen nyheder, så vi aner ikke, hvordan hun klarer sig. Men jeg kan ikke tro, at hun lever fredeligt og sikkert, for livet under IS i byen er særdeles barsk.

En kugle i låret
Isha og hendes familie undgik IS ved at flygte. Sammen med to andre arabiske familier forlod de i hast deres hjem.

- Vi vandrede fra Mosul til Khazer og bar vores børn på armen. Vi fik kun en smule tøj med os. Intet andet.

De var alt i alt 30 personer i gruppen. Under flugten fik en ung mand fra en af de andre familier en kugle i låret, men Isha, hendes mand, to sønner, en datter og børnebørn nåede sikkert frem.

Isha og familien bor nu i Baharka-lejren i Erbil-provinsen i irakisk Kurdistan i noget, der ligner en lille container. På væggene plakater af roser og andre blomster, på gulvet tæpper, hvoraf et er af plastic. For enden et fjernsyn på et glasbord med kopper og glas under.

Hér har familien boet i over halvandet år.

Disse kurdiske børn har under kampene mellem IS og Peshmerga-styrkerne hørt bomber og set brændende landsbyer, inden de sammen med familierne flygtede til Baharka-lejren. Her har de nu levet i over halvandet år. Foto: Jan Kjær
Disse kurdiske børn har under kampene mellem IS og Peshmerga-styrkerne hørt bomber og set brændende landsbyer, inden de sammen med familierne flygtede til Baharka-lejren. Her har de nu levet i over halvandet år. Foto: Jan Kjær

En fjern drøm
- Vi har mistet håbet om at vende tilbage. Det er som en fjern drøm, siger Isha sørgmodigt.

Men det afløses af et lille smil. Hver dag ser Isha tv for at få nyt fra Mosul.

- I går så jeg, at nogle fordrevne var i stand til at vende tilbage til Anbar-provinsen. Det gav os atter håb.

IS er på tilbagetog flere steder, og nogle fordrevne er på vej hjem, men stadig ikke mange. For mange bygninger er ødelagt eller mineret, og kampene mellem IS og den internationale koalitions tropper sender samtidig nye strømme af fordrevne ind i lejrene i irakisk Kurdistan.

Vi har intet
Tårerne løber ned ad kinderne på den 36-årige kurdiske kvinde Avan.

Hun og familien levede i en landsby, hvor de dyrkede jorden og holdt køer, får og geder.

- Vi fik besked om, at IS var tæt på. Vi kunne høre bomber og se ild i nabolandsbyen. Derfor flygtede vi, fortæller Avan.

Det var kurdiske Peshmerga-enheder, der forklarede, at IS var på fremmarch, og at de ikke kunne stoppe dem.

- Hvis IS finder en Peshmerga-soldat, dræber de ham på stedet, konstaterer hun.

1. august 2014 begyndte familiens liv på flugt.

- Vi havde ingen biler, så vi var nødsaget til at gå midt i sommerheden, siger hun.

Om sommeren kan temperaturen i området nå op på over 45 grader, og Avan havde to handicappede børn at tage vare på.

Rejsen endte også for denne familie i Baharka-lejren.

- Livet har ændret sig totalt. Før havde vi vores eget hjem, jord og husdyr. Nu har vi intet, siger Avan trist.

For seks måneder siden udspillede der sig endnu et tragisk kapitel.

- Min mand døde i lejren på grund af hjerteslag. Jeg er sikker på, at det var på grund af chok. Livet her er anderledes. Det er usikkert.

Tårerne pibler igen frem i øjenkrogene.

Fakta om irakisk Kurdistan

Selvstyreområdet irakisk Kurdistan består af provinserne Dohuk, Sulaymaniya og Erbil.

Ifølge tal fra FN’s Flygtningehøjkommissariat har i alt 1,4 mio. flygtninge fra Syrien og fordrevne fra andre steder i Irak søgt tilflugt i området. Selvstyreregeringen sætter tallet endnu højere.

Befolkningen udgør 5,2 mio., og arealet er 40.000 kvadratkilometer, lidt mindre end Danmark.

Baharka er hovedsagelig en lejr for de irakere, der blev fordrevet fra storbyen Mosul, da IS gik til angreb i sommeren 2014. Her bor 856 familier på i alt 4200 personer. Befolkningsgrupperne er en blanding af arabere, kurdere og en gruppe palæstinensiske flygtninge, som havde søgt til Irak. Nu er de igen på flugt.

Dibaga er en lejr med plads til 1100 familier. Den ligger tæt på byen Makhmur, der lige har været oplevet heftige kampe. 2000 nye fordrevne er strømmet til lejren, der nu er så overfyldt, at mændene må sove i moskéen.

Peshmerga er de væbnede styrker i irakisk Kurdistan. Navnet betyder ’den, som går døden i møde’.

Alle navne i artiklerne er ændret for at beskytte de interviewede mod gengældelse.

* * *

Skudt, halshugget eller stenet

De fleste i Baharka-lejren er flygtet fra IS’ hærgen i området omkring storbyen Mosul. Lejren i Erbil-provinsen huser blot 4.200 ud af i alt 1,4 mio. flygtninge og fordrevne fra andre dele af Irak. Foto: Jan Kjær
De fleste i Baharka-lejren er flygtet fra IS’ hærgen i området omkring storbyen Mosul. Lejren i Erbil-provinsen huser blot 4.200 ud af i alt 1,4 mio. flygtninge og fordrevne fra andre dele af Irak. Foto: Jan Kjær
 

Bevægelsen er hurtig. Fra op over hovedet og skråt ned. Som om han holder et sværd. Han hugger igen.

Mussa er 19 år og viser, hvordan han så soldater, politifolk og modstandere af IS blive henrettet offentligt på torvet i Mosul.

- De blev halshugget, skudt eller stenet ihjel. Det skete hver torsdag, og vi blev tvunget til at kigge på, fortæller han.

Mussa og familien har levet et år og syv måneder med IS’ strenge påbud: At mænd skulle bære langt skæg, at børn ikke måtte gå i skole, at kvinder ikke måtte gå ud, og skulle det endelig ske, skulle de være totalt tildækkede.

Brød man reglerne, blev man straffet.

- I landsbyen blev folk blot slået. I Mosul blev de slået ihjel, konstaterer den unge mand med små sorte dun på hagen.

Forsøgt hyret som IS-kriger
En gang kom IS-krigere hen til ham for at klippe Mussas hår, for det måtte ikke være langt, hvis ikke han kunne gro fuldskæg.

I landsbyen så de to forskellige slags IS-krigere. Arabere fra Syrien, Irak og Golfstaterne og krigere fra ikke arabiske lande som f.eks. Rusland og Kina. Sidstnævnte havde mest at skulle have sagt.

- IS forsøgte at hyre mig som kriger, men jeg afslog, siger han.

Mussa og det meste af familien er en del af en strøm af fordrevne, som for to uger siden måtte tage flugten på grund af kampe mellem IS og koalitionen.

Familiens hus blev beboet af IS-krigerne og blev totalt ødelagt. Nu er de indkvarteret i Dibaga-lejren i Erbil-provinsen tæt på frontlinjen.

To af Mussas søskende er stadig i Mosul. De nåede ikke ud.

Mussas far er klar i mælet:

- Vi vil først slappe af, når IS er tilintetgjort.

Mussas mor tilføjer:

- Vi håber, vi kan vende tilbage, hvis situationen forbedres, og vi kan føle os sikre. Der intet så godt som at være hjemme.

Dansk Folkehjælp

Jan Kjær er udsendt til irakisk Kurdistan af nødhjælpsorganisationen Dansk Folkehjælp, som Ekstra Bladet også arbejder sammen med hvert år til jul, hvor vi i fællesskab samler ind til fattige familier og deres børn i Danmark.

Læs mere om Dansk Folkehjælps arbejde og deres projekter på folkhjaelp.dk.