Annonce:
Annonce:

Rockwool indrømmer: Endte i russiske krigsskibe

I et fem sider langt svar til Erhvervsstyrelsen erkender giganten, at deres produkter er endt i russiske krigsskibe. Samtidig afviser de dog sanktionsbrud, som styrelsen efterforsker

Et af de fire anti-sabotage skibe, som er blevet isoleret med Rockwool. PR-Foto: Vympel Shipyard
Et af de fire anti-sabotage skibe, som er blevet isoleret med Rockwool. PR-Foto: Vympel Shipyard
Annonce:
Følg Krig & katastrofer

I kølvandet på Ekstra Bladet og Danwatchs afsløringer gik Erhvervsstyrelsen ind i sagen om Rockwool-produkter, der havnede i Putins flåde og det russiske forsvarsminsiterium.

Her oplyste styrelsen, at Rockwool nu ville blive efterforsket for brud på EU-sanktionerne efter den voldelige annektering af den ukrainske halvø Krim i 2014.

I et fem sider langt brev revser stenuldsgiganten Rockwool nu Erhvervsstyrelsen - men indrømmer samtidig at selskabets produkter er havnet i russiske krigsskibe, som Danwatch og Ekstra Bladet har løftet sløret for.

'Indledningsvis er det vigtigt for os at slå fast, at ROCKWOOL A/S har overholdt, og naturligvis fortsat vil overholde, enhver russisk relateret sanktion; både post-2014 annekteringen af Krim-halvøen og post-2022 invasionen i Ukraine', lyder det i Rockwools svar til Erhvervsstyrelsen.

Rockwools datterselskaber i Rusland:

Rockwool skriver yderligere i svaret, at de ikke udøver direkte aktiviteter i Rusland.

Siden juni 2022 har Rockwool alene betragtet sig som aktionær i – og dermed udøvet 'passivt ejerskab' af de fire nedennævnte russiske selskaber. Selskabet skriver, at de ikke har engageret sig i driften af de russiske datterselskaber, og at de angiveligt opererer selvstændigt og uafhængigt af resten af koncernen.

- ROCKWOOL A/S er eneejer af dets russiske datterselskab LLC ROCKWOOL

- Datterselskabet LLC ROCKWOOL er eneejer af de russiske selskaber LLC ROCKWOOL-NORTH og LLC ROCKWOOL URAL

- ROCKWOOL A/S og LLC ROCKWOOL ejer i fællesskab selskabet LLC ROCKWOOL-VOLGA  (i forholdet 32 % og 68 %)

Kilde: Rockwool

Annonce:

Nye toner
Rockwool skriver i dog i svaret, at de har kendskab til, at deres produkter er havnet i krigsskibe fra Putins flåde, som tidligere beskrevet i Ekstra Bladet og Danwatch.

'Rockwool A/S har kendskab til, at almindelige isoleringsprodukter – samt isoleringsprodukter til brug i civile applikationer til skibsfarten solgt via de Russiske Datterselskabers eksterne distributører – i visse tilfælde er blevet anvendt i russiske flådefartøjer', fremgår det af svaret.

Vympel Shipyard flød med Rockwool under konsturktionen af de fire anti-sabotage skibe i 2016. PR-Foto: Vympel Shipyard
Vympel Shipyard flød med Rockwool under konsturktionen af de fire anti-sabotage skibe i 2016. PR-Foto: Vympel Shipyard

Det drejer sig blandt andet om støtteskibet 'Vsevolod Bobrov' fra Putins Sortehavsflåde, som har været indsat i kampene omkring Slangeøen, som Rusland angreb på den første dag af den fuldbyrdede invasion 24. februar 2022.

Derudover er også fire anti-sabotage skibe og 'hjernen' i den russiske krigsmaskine - det russiske forsvarsministerium i Moskva - isoleret med Rockwool, og det er de projekter, som Rockwool har omtaler i svaret, skriver selskabets kommunikationschef, Michael Zarin, i et skriftligt svar.

Selskabet mener dog ikke at der i disse tilfælde er tale om brud på sanktionerne fra 2014.

'Vsevolod Bobrov', som blev indsat i kampene ved Slangeøen i foråret 2022. I den røde ring ses et Pantsir-S1 missilsystem. Foto: Ukendt/Telegram
'Vsevolod Bobrov', som blev indsat i kampene ved Slangeøen i foråret 2022. I den røde ring ses et Pantsir-S1 missilsystem. Foto: Ukendt/Telegram
 

Annonce:

Revser Erhvervsstyrelsen
Rockwool kritiserer samtidig Erhvervsstyrelsen for at have orienteret Ekstra Bladet og Danwatch om den forestående undersøgelse for sanktionsbrud, inden de selv blev orienteret herom.

'I den forbindelse vil vi tillade os at udtrykke en vis forundring over, at Erhvervsstyrelsen – helt uden at have informeret Rockwool A/S’ ledelse – valgte at oplyse flere medier om, at styrelsen havde indledt en undersøgelse af selskabet.'

'At vi fremhæver dette, skyldes, at Erhvervsstyrelsens uvarslede offentliggørelse førte til et fald i Rockwool A/S’ markedsværdi på over 11 procent. (Hertil kommer de afledte konsekvenser for koncernens omdømme som følge af den – på ovennævnte baggrund helt forståelige – kritiske mediedækning)', lyder det videre i svaret.

Samtidig skriver Rockwool, at de forventer en skriftlig tilbagemelding fra Erhvervsstyrelsen på det fem sider lange brev inden 20. marts.

Det danske gigantfirma Rockwool har længe været på bølgelængde med det russiske styre. I 2017 var flere af Rockwools-skibe at spotte til en parade i Sankt Petersburg med selveste Vladimir Putin som deltager

Rockwool-skibe beundres af Putin i 2017

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Læs mere:

Rockwool har tjent millioner på Ruslands krigsmaskine

Rockwool-sagen: Krigsskib blev indsat mod Ukraine

Efter Ekstra Bladets afsløring: Rockwool sletter sine spor

V-profil: God ide at undersøge Rockwool

Myndigheder vil undersøge Rockwool

'Hjernen' i den russiske krigsmaskine er isoleret med Rockwool

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
En bonus på 300 mio. kr. for at handle el - virkelig!?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: