Røde Kors: Flere kvinder og børn er på flugt end mænd

Stadig flere af de flygtende kvinder er gravide. Mange oplever komplikationer, går tidligt i fødsel eller dør

For første gang siden flygtningekrisens begyndelse er der nu flere kvinder og børn på flugt end voksne mænd.

55 procent af de mennesker, der flygter fra krig og katastrofe, er kvinder og børn, viser nye tal fra Røde Kors, som også fremhæver, at et stigende antal af de kvinder, som er på flugt, er gravide.

- Grundet fysisk og psykisk stress er kvinderne i stor risiko for at opleve komplikationer under graviditeten, at gå i fødsel alt for tidlig eller at dø i barselsengen.

- Derudover udsættes tusindvis af kvinder på flugt dagligt for seksuel vold, overgreb og undertrykkelse, hedder det i en ny rapport fra Røde Kors.

I det psykosociale nødhjælpsarbejde er det derfor i stigende grad nødvendigt at være bevidst om, at kvinder, der har været udsat for vold eller seksuelle overgreb, ikke skilter med det.

- Kvinder på flugt kan generelt være svære at få lov til at behandle. Blandt andet fordi de er utrolig bange for at strande og ikke komme videre til den destination, som de ønsker, siger Røde Kors i rapporten.

Hvert år dør mere end 300.000 kvinder i forbindelse med graviditet eller fødsel - det svarer til, at 35 kvinder dør hver time.

Og hvert år dør knap fem millioner børn under fødslen eller i løbet af deres første levemåned. For kvinder på flugt er sundhed, sikkerhed og trivsel på ingen måde en selvfølge.

- Vi ved, at kvinder er særlig udsatte, når en krig eller katastrofe rammer. Og med 60 millioner mennesker på flugt - flere end på noget andet tidspunkt siden Anden Verdenskrig, er kvinders sundhed og sikkerhed et område, vi er opmærksomme på, hedder det videre.

Danmark er i disse dage vært for ’Women Deliver’ - en international konference som sætter fokus på kvinders sundhed, rettigheder og trivsel.