Røde Kors: Statslejre ødelægger livet for mange flygtninge

Dansk Folkeparti vil sende flygtninge i statslejre. En umyndiggørelse af individer, mener Røde Kors

At sende flygtninge i statslejre er en dårlig idé, som kun vil have en nedbrydende effekt på mennesker.

Det siger Røde Kors i kølvandet på Dansk Folkepartis forslag om at sende flygtninge i statslejre, indtil de igen kan rejse tilbage til de lande, de kommer fra.

- Man bringer folk i en situation, hvor de i årevis ikke kan arbejde, og hvor børn ikke kan deltage i aktiviteter på lige fod med andre børn. Hvor de ikke kan uddanne sig, og hvor de ikke har nogen mulighed for at forsørge sig selv, siger chef for Røde Kors' asylafdeling Anne la Cour og fortsætter:

- Det, synes vi, er en umyndiggørelse.

Formanden for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, kalder det i Berlingske onsdag for et "nationalt kompromis" at åbne for at modtage flere flygtninge, men kun hvis de bliver indlogeret på statslige centre rundt omkring i landet.

Betingelsen er, at de kun er her midlertidigt og ikke bliver stillet et nyt liv som danskere i udsigt.

Anne la Cour mener, at en sådan ordning vil ødelægge livet for mange af flygtningene.

- Vi ved fra undersøgelser, at har folk ikke mulighed for at have indflydelse på deres egen tilværelse, så bliver man bragt i en situation, hvor ens identitet trues, siger hun.

På Christiansborg møder Dansk Folkepartis forslag modstand hos Socialdemokratiet.

- Vi er ikke umiddelbart tilhængere af idéen om centre. Vi synes, at det er vigtigt, at disse mennesker bidrager i stedet for at være omkostningskrævende, siger udlændingeordfører Dan Jørgensen (S) og fortsætter:

- En flygtning, der har et arbejde, er bedre hjulpet selv, og det er også bedre for samfundet, at vedkommende tjener penge og betaler skat i stedet for at være på overførsel.