Rusland giver Mariupols soldater sidste chance for at overgive sig

Rusland vil rydde de sidste tilbageværende ukrainske soldater i belejret havneby fra klokken 05 dansk tid

Hver dag samler Ekstra Bladet de vigtigste nyheder fra krigen i Ukraine til dig

Følg Krig & katastrofer

Hvis ukrainske soldater i havnebyen Mariupol lægger deres våben og overgiver sig fra søndag klokken 05 dansk tid, vil deres liv blive skånet.

Det oplyser Ruslands forsvarsministerium lørdag aften ifølge det russiske nyhedsbureau Tass.

Meldingen kommer, kort efter at forsvarsministeriet meddelte, at den østlige ukrainske havneby nu næsten er 'ryddet' for ukrainske soldater.

Ifølge ministeriet er der kun få ukrainske styrker tilbage i byen. De har angiveligt barrikaderet sig i stål- og jernværket Azovstal.

Lederen af Ruslands forsvarsstyrelse, Mikhail Mizintsev, kalder ifølge Tass situationen ved anlægget for 'katastrofal'.

Han siger, at ukrainske soldater har mellem klokken 05 og 12 dansk tid til at forlade stålværket uden våben og ammunition, hvis de vil komme derfra med livet i behold.

Den ukrainske regering i Kyiv har ikke umiddelbart reageret på meldingen.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, sagde tidligere lørdag, at alle forhandlinger mellem Ukraine og Rusland vil ophøre, hvis Rusland slår de sidste ukrainske soldater i Mariupol ihjel.

- Eliminering af vores styrker i Mariupol vil sætte en stopper for enhver form for forhandlinger, sagde han således.

I en tale lørdag aften kalder Zelenskyj situationen i havnebyen for ekstremt alvorlig. Men han kommenterer ikke direkte meldingen om, at russerne skulle have 'ryddet' hele byområdet i Mariupol for ukrainske soldater.

- Rusland fortsætter med bevidst at ødelægge byer. Rusland forsøger at udslette alle i Mariupol, siger præsidenten i videotalen.

Han understreger, at myndighederne i Kyiv er i kontakt med den belejrede by hver dag.

Den strategiske havneby Mariupol har været blandt de hårdest ramte, efter at Rusland begyndte invasionen af Ukraine 24. februar.

Byen blev omringet af russiske styrker kort tid efter invasionen. Men det ukrainske militær har stået imod, selv om det har haft færre mænd og våben end russerne.

Rusland har stillet et ultimatum til de tilbageværende ukrainske soldater i Mariupol. Læs mere her. 

Rusland hævder at have nedskudt et ukrainsk fly med militærudstyr fra Vesten, mens yderligere amerikansk militærhjælp er ankommet til Ukraine.

Få her et overblik over nattens begivenheder i konflikten:

* Rusland stiller ultimatum til ukrainske soldater i Mariupol.

Hvis ukrainske soldater i havnebyen Mariupol lægger deres våben og overgiver sig fra søndag klokken 05 dansk tid, vil deres liv blive skånet.

Det oplyste Ruslands forsvarsministerium sent lørdag aften. Meldingen kom, kort efter at forsvarsministeriet meddelte, at den østlige ukrainske havneby næsten er "ryddet" for ukrainske soldater.

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, kalder situationen i Mariupol for "ekstremt alvorlig".

* Rusland hævder at have nedskudt ukrainsk fly med vestligt militærudstyr.

Ruslands forsvarsministerium hævder, at det russiske militær har skudt et ukrainsk transportfly ned i den sydlige region Odessa.

Flyet blev skudt ned, mens det var i gang med "at levere en stor sending våben til Ukraine fra flere vestlige lande", lyder det.

Historien er ikke blevet bekræftet fra anden side.

* Ny våbenhjælp fra USA er ankommet til Ukraine.

Forsendelser fra en amerikansk militærhjælpepakke er begyndt at ankomme til Ukraine. Pakken består af våben, ammunition og anden militær støtte til en værdi af 800 millioner dollar og blev godkendt af præsident Joe Biden tidligere denne uge.

* Østrigs kansler langer ud efter præsident Putin.

Østrigs forbundskansler, Karl Nehammer, er overbevist om, at præsident Vladimir Putin tror, at Rusland vinder krigen i Ukraine.

Det siger forbundskansleren i et interview natten til søndag, efter at han tidligere denne uge besøgte den russiske præsident i hovedstaden Moskva.

* 1450 personer er evakueret fra ukrainske byer.

Omkring 1450 mennesker er ifølge ukrainske myndigheder blevet evakueret fra flere byer i det sydlige og østlige Ukraine lørdag. Det oplyser præsidentkontoret på beskedtjenesten Telegram.

* Boris Johnson lover Zelenskyj yderligere støtte i telefonopkald.

Den britiske premierminister Boris Johnson har i sit seneste telefonopkald med Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, lovet, at "Storbritannien vil fortsætte med at give landet midlerne til at forsvare sig selv mod Rusland".

Kilder: BBC, CNN, dpa, NBC News, Reuters, Tass.

/ritzau/

LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+