Rusland kræver tyrkiske soldaters tilbagetrækning i Irak

Tyrkiets militære missioner i nabolandet Irak er fuldstændig uacceptable, siger Ruslands udenrigsminister

Rusland kræver, at Tyrkiet straks trækker sine soldater ud af Irak, siger den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov.

- Det er fuldstændig uacceptabelt, siger ministeren ifølge nyhedsbureauet RIA.

Tyrkernes militære indgreb på irakisk jord kræver meget større international opmærksomhed, end de får i øjeblikket, mener udenrigsministeren.

Tyrkiet har det seneste år adskillige gange bombet og angrebet kurdiske styrker, som ifølge den tyrkiske regering er med til at destabilisere især den sydøstlige del af Tyrkiet.

Rusland og Tyrkiet har et kompliceret forhold.

I november nedskød Tyrkiet et russisk kampfly, og den russiske udenrigsminister fastholder i et interview med avisen Pravda, at tyrkerne skylder både en undskyldning og kompensation.

Nedskydningen udløste en alvorlig krise mellem landene. En forsoning kan ikke komme på tale, før "Tyrkiet har gjort, hvad landet skal gøre", siger Sergej Lavrov.

Rusland langer også ud efter den amerikanskledede koalitions kamp mod Islamisk Stat (IS) i Syrien og Irak.

Lavrov siger til den russiske avis, at amerikanerne ikke en eneste gang har forsøgt at bombe og stoppe islamisters oliesmugling til Tyrkiet. Det skriver nyhedsbureauet Tass.

Udenrigsministeren hævder, at både ekstremister og militært udstyr fortsat frit kommer ind i Syrien via grænsen fra Tyrkiet. Jihadister i Syrien forbereder en stor offensiv, mener Lavrov.