Rusland overvejer amerikansk udspil om Syrien-møde

- USA har et ansvar for at forsøge at undgå en fuldstændig ødelæggelse af Syrien, siger John Kerry.

Udenrigsminister, John Kerry (i midten) har indkaldt til et møde om situationen i Syrien (Foto: Brendan Smialowski/Pool Photo via AP)
Udenrigsminister, John Kerry (i midten) har indkaldt til et møde om situationen i Syrien (Foto: Brendan Smialowski/Pool Photo via AP)

Rusland er ved at tage stilling til et forslag fra USA's udenrigsminister, John Kerry, om et Syrien-møde med deltagere fra Rusland, Saudi-Arabien, Tyrkiet og Jordan.

Det skriver nyhedsbureauet Interfax ifølge Reuters. Interfax henviser til kilder i det russiske udenrigsministerium.

- Vi er ved at undersøge forslaget, siger kilderne.

Den amerikanske udenrigsminister siger, at USA ønsker at undgå en "total ødelæggelse af Syrien" og har planer om et snarligt møde med russere, saudiarabere og tyrkere for at tale om en politisk løsning på konflikten.

- USA mener, at vi har et ansvar for at forsøge at undgå en fuldstændig ødelæggelse af Syrien, siger Kerry og henviser til flygtningestrømmen fra Syrien.

- Vi har en moralsk interesse i at forsøge at stoppe denne voksende katastrofe, siger han.

- Truslen om, at der vil komme mange flere flygtninge, hvis volden fortsætter, er virkelig reel, pointerer han videre.

Kerry siger samtidig, at han frygter for følgerne af russiske luftangreb i Syrien.

- Vores frygt er, at Rusland kun er der for at styrke præsident Bashar al-Assad, siger han og advarer om, at luftangrebene "kan få langt flere jihadister til at gå ind i konflikten."

- Hvis Rusland er villig til at hjælpe os med at finde en politisk løsning og samtidig bekæmpe Islamisk Stat, er der mulighed for, at vi kan finde en anden vej frem, mener den amerikanske udenrigsminister.

Kerry sagde i weekenden, at han i denne uge skal have "en række vigtige møder om Syrien" med blandt andre Jordans kong Abdullah og ledere fra andre lande, der har afgørende betydning for udviklingen i regionen.

Konflikten i Syrien synes på vej mod en ny fase på grund af Ruslands og Tyrkiets ændrede roller.