Rystet Harvard-professor: IS ikke langt fra dræbende radioaktive våben

Professor ved Harvard Universitet frygter, at Islamisk Stat gennem længere tid har forsøgt at få fat i radioaktivt materiale i Belgien

Flere terrororganisationer har arbejdet på at skaffe sig radioaktive våben. Harvard professor frygter, at Islamisk Stat er tæt på (Foto: AP)
Flere terrororganisationer har arbejdet på at skaffe sig radioaktive våben. Harvard professor frygter, at Islamisk Stat er tæt på (Foto: AP)
Følg Krig & katastrofer

Ledere for 52 af verdens lande har siden torsdag været samlet i Washington for at drøfte spredningen af radioaktivt materiale og truslen om, at det dødbringende stof skal falde i hænderne på terrororganisationer som Islamisk Stat.

Terrorister, der kan benytte materialet til at lave beskidte bomber og skabe massepanik i den vestlige verden.

Blandt deltagerne ved Nuclear Security Summit 2016 i Washington, som Barack Obama er leder for, er også den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Professor frygter radioaktiv terrorbombe
I forbindelse med mødet har Lars Løkke Rasmussen og de øvrige statsledere kunne læse en foruroligende rapport fra Belfast Center under Harvard University, der blandt andet forsker i spredningen af radioaktivt materiale.

I rapporten advarer professor og forsker i tyveri af radioaktivt materiale og terrorisme, Matthew Bunn, om, at organisationer som Islamisk Stat kan være uhyggeligt tæt på at være i stand til at gennemføre et angreb med radioaktivt materiale.

Matthew Bunn frygter, at terrororganisationer som Islamisk Stat er tæt på at være i besiddelse af og i stand til at bruge beskidte bomber (Foto: AP)
Matthew Bunn frygter, at terrororganisationer som Islamisk Stat er tæt på at være i besiddelse af og i stand til at bruge beskidte bomber (Foto: AP)
 

Sammen med sin gruppe af forskere, har professor Bunn undersøgt terrororganisationernes muligheder for at lave beskidte bomber samt en 'rå atombombe' og konklusionen er nedslående.

Studiet afslører, at sofistikerede grupper som Islamisk Stat med al sandsynlighed har viden til at lave en rå atombombe ud fra stjålet radioaktivt materiale, mens man relativt simpelt vil kunne transformere bomber, som dem man så i Bruxelles 22. marts, om til beskidte bombe ved at tilføje radioaktivt materiale.

- Det er ganske plausibelt, at en sofistikeret terrorgruppe kan lave en atombombe, hvis de får fat i det krævede radioaktive materiale, lyder det fra Matthew Bunn på sin blog i forbindelse med topmødet.

Terrorister overvågede atomforsker
Baggrunden for konklusionen er, at sikkerheden omkring radioaktivt materiale flere steder mildest talt er dårlig ifølge Harvard-professoren.

Samtidig hæfter han sig ved, at Islamisk Stat er begyndt at udvise interesse for anlæg og personer med adgang til radioaktivt materiale.

I februar bekræftede de belgiske myndigheder, at man ved en ransagning i tiden efter terrorangrebet i Paris 13. november 2015 fandt en overvågningsvideo, der blotlagde en forsker ved det belgiske center for nuklearforskning 'SCK-CEN's bevægelsesmønstre.

Fundet blev gjort, hos en person med tilknytning til Islamisk Stat.

Ifølge New York Times spillede tre af de personer, der har forbindelse til videoen, en nøglerolle i terrorangrebene på Bruxelles og Paris.

To af disse er ifølge avisen El-Bakraoui brødrene Ibrahim og Khalid, der sprængte sig selv i luften i forhallen i lufthavnen i Bruxelles.

Den overvågede forsker havde qua sit arbejde adgang til en bred vifte af radioaktivt materiale samt nok beriget uran til at producere flere atombomber.

- Det er en åbenlys mulighed, at de planlagde at kidnappe forskeren eller hans familie for at tvinge ham til at hjælpe dem med deres plan, lyder det fra Harvard professor Matthew Bunn, der ikke uddyber sit bud på terroristernes plan yderligere.

Belgisk atom-trussel
Overvågningen af den belgiske atomforsker er kun det seneste af en række sikkerhedsbrist i forbindelse med Belgiens atomprogram, som Havard professoren finder foruroligende.

Tidligere er det kommet frem, at Syrien-krigeren Ilyass Boughalab i 2014 blev dræbt i kamp i Syrien, efter han havde tilsluttet sig Islamisk Stat.

Fra 2009 til 2012 arbejdede på den belgiske atomreaktor Doel 4, hvor han var sikkerhedsgodkendt.

Doel kraftværket har været centrum for en række foruroligende hændelser de seneste år (Foto: Zuma Press)
Doel kraftværket har været centrum for en række foruroligende hændelser de seneste år (Foto: Zuma Press)
 

Ifølge Bougalabs familie blev han radikaliseret, efter han var blevet sikkerhedsgodkendt på værket og blev rekrutteret til terrororganisationen gennem det berygtede netværk Sharia4Belgium.

I 2014 blev der slået læk på en af Doel 4 reaktorens turbiner, der tabte 65.000 liter olie.

Værket var lukket ned i flere måneder, og skaden kostede selskabet bag mellem 100 og 200 millioner dollar i udbedring og manglende strømproduktion. Den efterfølgende efterforskning viste ifølge Reuters, at lækken skyldtes 'sabotage'.

Vagt dræbt - adgangskort stjålet
Så sent som 24. marts blev en vagt foran Doel atomkraftværk i Belgien dræbt, hvorefter hans nøglekort blev stjålet. Det skete kun to dage efter selvmordsbomberne i Bruxelles.

- Der er foruroligende tegn på, at Islamisk Stat forfølger muligheden for atomare og radioaktive angreb. Ultimativt ønsker gruppen en totalkrig mellem korsfarerne og dem selv. For at vinde en totalkrig mod en atom-bevæbnet supermagt kræver det meget kraftfulde våben, lyder det fra Matthew Bunn.

Han opfordrer politikerne i Washington til at nå en holdbar aftale, så Islamisk Stat og andre terrororganisationer aldrig får mulighed for at lave radioaktiv terror.

Nuclear Security Summit 2016 løber til og med fredag.

LIGE NU
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

LIGE NU

Udforsk Ekstra Bladet+