Sådan adskiller det mystiske MH370-flystyrt sig fra AirAsia-sagen

Eksperter vurderer, at der ikke vil gå lang tid, før det forsvundne AirAsia-fly bliver fundet

Det forventes, at det forsvundne AirAsia-fly vil blive fundet inden længe. (Foto: Eyevine)
Det forventes, at det forsvundne AirAsia-fly vil blive fundet inden længe. (Foto: Eyevine)

Sammenligningen er lige for.

Forsvundne fly er ikke ligefrem hverdag, og når det så på mystisk vis sker to gange på et år i samme region, så er det nærliggende at drage paralleller.

Der er dog stor forskel på sagen om MH370-flyet fra Malaysia Airlines, der efter ti måneders mystik endnu ikke er fundet, og den nuværende sag om AirAsia-flyet.

Mindre mystik og færre teorier

Da Malaysia Airlines-flyet MH370 pludselig forsvandt ud af den blå luft, så var sagen fra starten omgærdet af en masse mystik.

Omstændighederne gjorde nemlig, at dramatiske teorier omkring en flykapring blandt andet kom på banen. De sendere, der identificerer flyet, lod til at være slukket med vilje.

Forårets nedskydning af et Boeing 777 fra Malaysia Airlines kostede næsten 300 mennesker livet. (Andrey Stenin/RIA Novosti) Plus Flyulykker: Her er flere end 8000 døde

Derudover blev kommunikationen med piloterne afbrudt pludseligt, hvorefter flyet tog et mystisk kursskifte og fløj videre i timer, før det endeligt forsvandt fra radaren.

Det var disse omstændigheder, der lå til grund for terrorteorierne, men der er endnu intet, der indikerer, at det forsvundne AirAsia-fly har været et mål for terrorister.

Se også: Fly savnes fortsat: AirAsia-aktie svinder ind

Ekspert:Bliver fundet snart

Malaysia Airlines-flyet med 239 passagerer ombord har nu været forsvundet i mere end ti måneder, og det bliver mere og mere tvivlsomt, om vi nogensinde får vished om, hvad der skete den 8. marts.

Hvor den malaysiske regering og Malaysia Airlines virkede meget uforberedt på, at et fly pludselig forsvandt, har AirAsia og Indonesien derimod været effektive i håndteringen af eftersøgningen samt kommunikationen med omverdenen.

Derfor - og ikke mindst på grund af de dybdemæssige forskelle - skal vi ikke forvente, at der vil gå nær så lang tid, før AirAsia-flyet er fundet.

- Det er meget usandsynligt, at vi vil se noget, der nærmer sig, hvad vi så i forbindelse med MH370, siger Steven Wallace, der er tidligere chef for "Federal Aviation Administration's Office of Accident Investigations", til CNN.

- Det vil ikke overraske mig, hvis dette fly er fundet inden for de næste 12 timers dagslys, fordi de ved med ret stor sikkerhed, hvor det var, og vandet er 45 meter dybt i modsætning til tre-seks kilometer dybt i Det Indiske Ocean, vurderer Steven Wallace

Det menes, at MH370-flyet forsvandt et sted i Det Indiske Ocean, hvor der er ekstraordinært dybt.

Pårørende venter på nyt om det forsvundne fly. (Foto: AP) Krig & katastrofer - 29. dec. 2014 - kl. 04:26 Chef for eftersøgning: Flyet er formentlig på havets bund

Se også: Fly savnes fortsat: AirAsia-aktie svinder ind

'Vi er ødelagte'

De pårørende til de 162 mennesker, der er forsvundet sammen med AirAsia-flyet, må altså væbne sig med tålmodighed lidt endnu. Ejeren af det asiatiske flyselskab, Tony Fernandes, håber dog, at de mange pårørte familier snart får vished om, hvad der er sket med deres familiemedlemmer.

- Vi er ødelagte af, hvad der sket. Det er ikke til at tro, siger Tony Fernandes ifølge Indonesianews.net.

- Vores fokus er lige nu på de pårørende. Der er intet vigtigere for os, for vores mandskabs familier og for passagerernes familier. Vi håber, at flyet bliver fundet hurtigt, og at vi kan finde ud af, hvad der er sket, lyder det fra den malaysiske rigmand.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Christina Ehrenskjöld
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen