Sådan blev vi 'hjernevasket' i Nordkorea

Hvert år flygter adskillige mennesker fra Kims regime, og de kan løfte lidt af sløret for, hvad der foregår i diktaturstaten

Den amerikanske studerende Otto Warmbier blev holdt fanget i Nordkorea og lå i koma, da han blev løsladt. Fire dage senere blev han erklæret død. Video: AP

Livet i Nordkorea er omgærdet af stor mystik.

Kim Jong-un gør alt for at holde hemmeligt, hvad der sker i diktaturstaten på den nordlige del af den koreanske halvø. Det er endda ulovligt at beklage sig eller sprede nyt om, hvad der sker i landet.

Alligevel kan omverdenen få et indblik i, hvad der sker i Kim Jong-uns baggård. Hvert år flygter adskillige mennesker over grænsen og ind i enten Kina eller Sydkorea.

En af dem er Hyeonseo Lee, der i 1997 krydsede den frygtede Yalu River mellem Kina og Nordkorea for at slippe for Kim-regmiets rædsler. I 10 år levede hun i Kina med en falsk identitet, inden det endelig lykkedes at flygte til Sydkorea i 2007.

Efterfølgende fandt Hyeonseo Lee sin indre forfatter frem og valgte at skrive en bog om sine oplevelser i Nordkorea, og i et stort interview med Forbes svarer hun blandt andet på, hvordan det er at opvokse i Nordkorea.

Et land, som regimet beskriver som et paradis, men er alt andet end det.

- Når jeg fortæller folk om, hvordan situationen er i Nordkorea, så spørger de, hvordan sådan et land kan eksistere. De ved, at det står skidt til, men de undrer sig over, hvordan et hel land kan bestå af moderne slaver.

- Helt fra vores fødsel lærer vi kun dårlige ting om omverdenen. USA bliver beskrevet som et land fuld af tyve, menneskelig lort og tiggere, ligesom det bliver beskrevet, at folk ligger og dør på gaderne og på hospitalerne. Da jeg hørte deres propaganda, så troede jeg, at vi boede i et paradis, siger Hyeonseo Lee til Forbes.

Alligevel kan hun huske, at hun undrede sig over, at de jævnligt oplevede offentlige henrettelser, selv om de var børn.

Helt isolerede
I interview med Time har hun også svaret på, hvor alvorligt det står til med hjernevasken i landet. Og svaret er skræmmende.

- Da Kim Il-Sung døde i 1994, var jeg i chok, for jeg troede ikke, at han kunne dø. Vi troede vitterligt, at han var en gud, der ikke røg, drak alkohol, gik i bad og havde sex. Mange spørger mig, hvordan nordkoreanerne kan være så dumme at tro på alle de her ting. Jeg svarer bare, at hvis du var født i Nordkorea, så ville det være præcis det samme. Lige meget hvor klog, du var.

Artiklen fortsætter under billedet

Foto: REX
Foto: REX
 

- Vi vidste ikke hvad frihed, demokrati og kapitalisme var, fordi vi aldrig har hørt om det. Vi var helt isolerede, siger hun til Time.

Fanget i mørket
Den 37-årig nordkoreanske kvinde opvoksede tæt på grænsen til Kina, og hun fortæller i interviewet, hvordan kontrasten mellem hendes hjem i Nordkorea og Kina på den anden side af floden.

- Det var altid mørkt på vores side af floden, mens der var lys i Kina. I skolen lærte vi, at det var forfærdeligt i Kina, men vi havde et par TV-kanaler fra Kina, hvor vi kunne se både kærlighedshistorier og tv-reklamer.

Artiklen fortsætter under billedet

Foto: All Over Press
Foto: All Over Press
 

- På samme tid kunne vi på vores kanaler kun se ting om den store leder, og det fik os til at tænke; Hvad er falsk? Når du ser det samme gang på gang, så kommer du til at tænke på, om der virkelig er noget derude, siger hun til Forbes.

Ekstra Bladet har forsøgt at få kontakt til en afhopper, men uden held.

Foto: REX
Foto: REX