Annonce:
Annonce:

Sabotage: Her er den mystiske båd

Andromeda: På en forladt og gammel østtysk militærbase fandt Ekstra Bladet den sejlbåd, som tyske myndigheder mener spillede en hovedrolle i sprængningerne af Nord Stream-gasledningerne

På en forladt og gammel østtysk militærbase fandt Ekstra Bladet den sejlbåd, som, tyske myndigheder mener, spillede en hovedrolle i sprængningerne af Nord Stream-gasledningerne

Annonce:
Følg Krig & katastrofer

RÜGEN, TYSKLAND (EKSTRA BLADET): En gammel, rusten port er klistret til med skilte og klistermærker fra den kolde krig.

Porten adskiller den nordøstlige tyske by Dranske, der ligger to timers kørsel fra Rostock, og en forladt østtysk militærbase, som tydeligvis ikke længere er i brug.

Én ting bliver basen dog brugt til, for efter flere kilometers sovjetisk betonvej, hvor alle bygninger er faldefærdige, og buskadset vokser ind over vejen, finder man Andromeda - midt ude i absolut ingenting.

Andromeda er den båd, der ifølge tyske myndigheder har spillet en hovedrolle i sabotagen på Nord Stream-gasledningerne i Østersøen.

Artiklen fortsætter under billedet...

Midt i en gammel militærhavn står 'Andromeda' helt isoleret. Foto: Per Rasmussen
Midt i en gammel militærhavn står 'Andromeda' helt isoleret. Foto: Per Rasmussen
 

Annonce:

Flere hundrede kilo sprængstof
Ifølge de tyske myndigheder, som flere tyske medier - herunder Zeit - har talt med, blev båden lejet af seks personer i Rostocks lystbådehavn i Hohe Düne 6. september sidste år.

Med sig skulle de have bragt flere hundrede kilos sprængstof, som de transporterede ind over den polsk-tyske grænse og placerede i Andromeda.

Ifølge tyske medier brugte de falske pas fra Bulgarien til at leje båden.

Herfra sejlede de til havnebyen Wiek, hvorfra de sejlede videre ud mod Nord Stream-gasledningerne, indtil de mellem 16. og 18. september befandt sig på danske Christiansø - få kilometer nordøst for Gudhjem.

Den danske administrator på Christiansø har tidligere bekræftet over for Ekstra Bladet, at dansk politi har vist interesse for en båd på netop dette tidspunkt.

Artiklen fortsætter under billedet...

Efter flere kilometers sovjettisk betonvej finder man båden. Foto: Per Rasmussen
Efter flere kilometers sovjettisk betonvej finder man båden. Foto: Per Rasmussen
 

Øde og forladt
Andromeda har været beslaglagt af tysk politi i en efterforskning, som også dansk politi har været involveret i.

Annonce:

Ekstra Bladet drog derfor til Rostock for at finde Andromeda, som nu befinder sig på en forladt og øde østtysk militærbase.

Hvorfor båden nu befinder sig der, melder historien indtil nu ikke noget om, men det er formentlig et forsøg på at gemme den knap fire millioner kroner dyre sejlbåd væk.

Båden er nemlig ejet af et udlejningsselskab kaldet Mola Yachting, hvis vinteropbevaring ligger blot et par kilometer fra bådens placering, og hvis ikke man ved, hvor Andromeda er, så finder man den aldrig.

Den gamle militærhavn står fuldstændig øde hen og huser ikke en eneste bygning eller anden båd, og Andromeda står derfor som et fyrtårn helt alene - midt i ingenting.

Alt tyder desuden på, at båden er blevet sejlet ind i den forladte havn og hejst op med en kran. Masten er nemlig ikke blevet fjernet, hvilket gør det umuligt for den at blive kørt derind.

Artiklen fortsætter under billedet...

Vejen til den øde militærhavn er fyldt med forladte bygninger. Foto: Per Rasmussen
Vejen til den øde militærhavn er fyldt med forladte bygninger. Foto: Per Rasmussen
 

Annonce:

Oppe i luften
Der kommer løbende nye informationer til, når det kommer til sprængningen af Nord Stream.

Tirsdag aften kunne udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) eksempelvis berette, at man havde fundet et 'mystisk objekt' ved Nord Stream 2. Myndighederne vurderede dog, at objektet ikke udgør en sikkerhedsrisiko.

Den melding kom, få timer efter Ruslands præsident Vladimir Putin totalt afviste teorien fra de tyske myndigheder, og samtidig forlangte han et dansk-russisk samarbejde i efterforskningen.

Andromeda har efter al sandsynlighed spillet en eller anden rolle i sabotagen af Nord Stream, men om det har været til sprængstof-transport, som dykkerbåd, til rekognoscering eller blot som røgslør, må tiden vise.

Ekstra Bladet har tidligere forsøgt at få en kommentar fra Mola Yachting, men af hensyn til den igangværende efterforskning har man ikke ønsket at svare på spørgsmål.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Se beskederne

Annonce:
Der er et mordforsøg i gang
Annonce:
Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: