Saddams 'klør konge' dræbt og vist frem i glaskiste

Izzat Ibrahim al-Douri har været efterlyst af amerikanerne siden 2003. Nu er han dræbt

Foto: AP
Foto: AP

Saddam Husseins højre hånd, Izzat Ibrahim al-Douri, blev mandag rullet rundt i Bagdads gader i en blåpolstret glaskiste så alle kunne se, at den frygtede mand var død.

Glaskisten, der blottede al-Douris blege, orangeskæggede lig, blev overdraget til irakiske regeringssoldater i en begivenhed, der blev vist direkte på irakisk tv.

Izzat Ibrahim al-Douri, 72, som har været efterlyst siden 2003, blev dræbt i sidste uge under kampe med regeringsstyrker i Salahuddin-provinsen nord for Bagdad.

Der er tale om en stor triumf for den irakiske regering, der længe har været på sporet af al-Douri, der blev kendt som 'den røde djævel'.

Den irakiske general blev afbilledet som 'klør konge' i det berømte sæt spillekort, som amerikanerne brugte i eftersøgningen på topfigurer fra Saddam Husseins regime.

Saddam Husseins højre hånd, Izzat Ibrahim al-Douri, blev rullet rundt i en glaskiste i Bagdads gader. (Foto: AP)
Saddam Husseins højre hånd, Izzat Ibrahim al-Douri, blev rullet rundt i en glaskiste i Bagdads gader. (Foto: AP)

(Foto: AP)
(Foto: AP)
 

(Foto: AP)
(Foto: AP)

Han blev kendt som klør konge efter Saddam Husseins fald. (Foto: AP)
Han blev kendt som klør konge efter Saddam Husseins fald. (Foto: AP)

Efter Saddam Hussein blev henrettet 30. december 2006, blev Izzat Ibrahim al-Douri indsat som leder af det forbudte Baath-parti.

Han er siden sat i forbindelse med terrororganisationer som al-Qaeda og Islamisk Stat.

Izzat Ibrahim al-Douri var i årtier en af Saddam Husseins mest trofaste støtter og begge mænd kom fra den samme klan i Tikrit.

Al-Douris datter var oven i købet en overgang gift med Saddams ældste søn, Uday, der dog blev dræbt af amerikanske styrker i Mosul i juli 2003.

Han opnåede titel af vicepræsident i Saddam Husseins styre, og han menes at have stået bag en række grusomheder mod den irakiske befolkning.

Stod højt på ønskelisten

Han var involveret i krigen mod Iran og Kuwait, og i slutningen af 1980'erne var han med til at igangsætte en kampagne mod de kurdiske minoriteter, hvilket kostede omkring 100.000 mennesker livet.

Han sad også i det nationale råd, der beordrede gasangreb på blandt andet den kurdiske by Halabja nord for Bagdad i marts 1988, hvor over 4000 kurdere blev dræbt.

Den røde djævel har længe stået højt på amerikanernes ønskeliste.

Han var nummer seks på listen over de 55 mest eftersøgte irakere efter Saddam Husseins fald, og der var en dusør på 10 millioner dollar på hans orangeskæggede hoved.

Guvernør i Salahuddin-provinsen, Raed al-Jabouri, siger, at regeringssoldater og medlemmer af en lokal shiamilits dræbte ham under en aktion øst for Tikrit fredag.

- Dette er en stor sejr for alle, som var involveret i operationen, siger guvernøren ifølge Reuters.

 

1 af 2 (Foto: AP/U.S. Army)
2 af 2 Foto: AP
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere