Saudisk konge kræver handling efter tragedie nær Mekka

717 mennesker har indtil videre mistet livet i tragisk ulykke, som kongen nu kræver efterset

Se med her (Video: AP)

Den traditionelle pilgrimsvandring i forbindelse med den muslimske tradition Hajj blev torsdag ramt af en tragedie, da mindst 717 mennesker mistede livet, mens 863 mennesker blev kvæstet, da der udbrød panik i en menneskemængde i byen Mina nær Mekka.

Årsagen til den tragiske hændelse er endnu ikke blevet fastlagt, men meget tyder på, at det skete i forbindelse med, at to strømme af mennesker fra henholdsvis Street 204 og Street 223 mødtes på vejen mod Jamarat-broen, hvor de skulle foretage det traditionelle ritual, 'Stening af Djævlen'. Her blev presset formentlig for stort, hvorfor der pludselig opstod panik.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Kort tid efter hændelsen udtalte den saudiske sundhedsminister Khaled Al-Falih, at det var pilgrimmenes egen skyld, at tragedien fandt sted.

- Hvis pilgrimmene havde fulgt instruktionerne, kunne denne type hændelse have været undgået, lød det fra kong Salman til tv-kanalen El-Ekhbariya.

Den saudiske regering har dog efterfølgende meldt ud, at de ikke vil konkludere noget endeligt, før der har været en grundig undersøgelse af hændelsesforløbet, og siden har også den saudiske konge været på banen for at opfordre til at sørge for, at noget lignende ikke sker igen.

Således har han udstedt ordre om, at der bliver foretaget en gennemgang af 'alle eksisterende planer og arrangementer for at forhøje organiseringen og styringen af folkevandringen', siger han ifølge nyhedsbureauet AP.

Manglede avanceret udstyr
Saudi-Arabien har efter en tilsvarende tragedie i 2006 installeret avanceret software til at overvåge menneskemængder, så myndighederne fra en central placering kan analysere og forudsige, hvor der kommer til at blive flaskehalse og andre problemer.

Det avancerede udstyr var dog ikke placeret i det område, hvor torsdagens tragedie fandt sted, oplyser det britiske firma CrowdVision, der står bag den avancerede software.

- Vores firma har en aktiv involvering i Hajj, og den saudiske regering har investeret betydelige resurser i dette område, siger Fiona Strens, der er medstifter af CrowdVision, til britiske The Telegraph.

- Men vores resurser har primært været fokuseret omkring Jamarat-broen, hvor de tidligere episoder har fundet sted, frem for på det sted, hvor den seneste episode skete, siger hun.

Siden 1975 har i alt 4000 mennesker mistet livet i forbindelse med pilgrimsfærden, som hvert år tiltrækker over to millioner mennesker.

Torsdagens tragedie skete kun knap to uger efter, at en kran væltede ned over Al-Haram-moskeen i Mekka, hvor 107 mennesker blev dræbt.