Sebastian var gidsel: De ville smide os ud af vinduerne

Sebastian overlevede som gidsel i Bataclan, hvor terroristerne truede med at skyde folk hvert 5. minut og smide ligene ud af vinduerne

Her kan du se kvinden hænge på siden af Bataclan under terrorangrebet (video: Le Monde)

Sebastian vidste ikke, om han var levende eller død. Selv med lukkede øjne, for ikke at se ind i mørket på løbet af den Kalashnikov-riffel, som terroristen havde rettet mod ham, gennemgik han hele følelsesregistret, der gik fra håb til endelig accept af at skulle dø.

Fredag aften var han taget til koncert i Bataclan, Paris, med sin ven Jeff. Men den glade aften endte i de menneskefjendske scener, som verden fortsat har svært ved at begribe.

Han blev én blandt ca. 15 personer, som terroristerne ikke henrettede med det samme, men som de tog som gidsler. På balkonen i koncertsalen. For at sprede et budskab:

Den gravide kvinde i vinduet: Sådan gik det hende


Blev opdaget udenfor vindue
- Vi er her for, at I skal gennemgå det samme, som de uskyldige mennesker i Syrien. Kan I høre skrigene? Lidelsen? Det er for, at I skal føle frygten, som folkene føler hver eneste dag i Syrien. Der er krig. Og dette er kun starten. Vi vil massakrere uskyldige. Vi vil have, at I siger dette videre, sagde terroristerne ifølge Sebastian, der har berettet om nattens rædsler til den franske avis LaProvence.com.

Få minutter forinden havde han hængt på ydermuren af bygningen. Klamrende sig til en ventilationsskakt med håbet om at overleve. Han havde netop hjulpet en gravid kvinde ind i sikkerhed. Hun hang desperat i et vinduesgitter og tryglede om hjælp ca. 6 meter over jorden. Da Sebastian havde hjulpet hende ind, kravlede han igen ud på gesimsen. Men terroristerne opdagede ham kort efter.

- Kom ind derfra. Kom og læg dig på jorden, beordrede en af terroristerne.

Ekstra Bladet i Belgien: Betjente bevogter bygning i terror-rede

Ville smide lig ud af vinduerne
Herefter var gidselsituationen en realitet. Fra balkonen skød terroristerne løs og ned på desperate koncertgæster i stueetagen, der skreg, 'som blev de udsat for tortur'.

- De truede med at skyde en af os hvert femte minut og smide vores lig ud af vinduerne, fortæller han om den nat, der kostede 129 ofre - 89 af dem blev skånsløst slagtet i Bataclan. 

Ifølge Sebastian holdt en skytsengel dog hånden over ham den aften. I første omgang fordi de første, der blev skudt, var i baren. Dér hvor Sebastian og Jeff havde stået få minutter forinden.

- Da det første skud lød, stod vi helt oppe ved scenen. Det var vores held. Vi troede det var noget fyrværkeri-effekt. Da det andet skud lød, forstod vi. Folk skreg. Forsangeren flygtede fra scenen. Lyset blev tændt i salen, og da jeg så mod indgangen, stod der to eller tre mænd med Kalashnikov-rifler, gengiver Sebastian, som har ønsket at være anonym.

Kravlede over lig og sårede
- De skød på alt, der kom forbi. Alle smed sig på jorden. Jeg så en fyr ved siden af mig, som blev skudt i hovedet. Jeg kravlede bag scenen, for at nå en nødudgang. Jeg måtte kravle over lig, sårede folk, mit tøj var smurt ind i blod.

I det splitsekund, hvor en af gerningsmændene ladede sit våben, flygtede Sebastian bag scenen. Men der var ingen nødudgang, og skærmet af scenetæppet løb han derfor tværs over scenen.

Men heller ikke her, var der nogen udgang. I stedet endte han på førstesalen, på balkonen og ved vinduespartierne, hvor han til sidst blev opdaget, oplyser han til LaProvence.com

Bror til verdens mest eftersøgte: 'Jeg er ikke terrorist'  

Terrorister: Brænd pengesedler af
Terroristerne ville udnytte deres gidsler. Og i første omgang tvang de Sebastian og de andre til at ringe til tv-stationen BFM, men der var ingen respons.

- På et tidspunkt spurgte de om en lighter og de spurgte mig, om penge var vigtige for mig. De tog en bunke 50 €-sedler op af lommen, og jeg skulle sætte ild til dem. Så ville de tale med politiet. De stillede os mod vinduerne og bad mig om at holde øje. Jeg skreg til politiet, at de ikke måtte nærme sig, fortæller Sebastian, som oprindeligt kommer fra byens Arles.

Terroristerne, der talte fransk indbyrdes, beordrede ham til at advare politiet om, at de havde selvmordsbælter på sig. Men dem så Sebastian ifølge sin beretning aldrig. Han beskriver desuden gerningsmændene som lettere uorganiserede, og de talte med en forhandler fra en af gidslernes telefon. Men gerningsmændene havde intet andet krav, end at specialstyrkerne skulle trække sig tilbage.

Alligevel lykkedes det angiveligt at få aftalt med forhandlerne, at redningsfolk måtte komme ind hvert 20. minut for at redde de sårede ud.

Terroristernes ofre: De mistede livet i massakren  

Den lykkeligste smerte i sit liv
Det er her Sebastian lukker sin øjne for ikke at se døden i øjnene og gennemlever de længste minutter i sit liv.

- Vi ventede. De længste minutter i mit liv. Alle følelser gik gennem min krop...

- Terroristerne havde placeret levende skjolde foran dørene. Men specialstyrkerne (RAID, red.) formåede at skyde uden om dem, husker det overlevende vidne.

I næste nu rykker specialstyrkerne ind ved at smide ikke en men to chokgranater.

- Da jeg så dem smide den anden granat, som landede ved mine fødder, så besluttede jeg, at det var øjeblikket til at flygte. Jeg løb. Granaten sprængte. Soldaterne væltede ind ovenpå mig, men det var den mest lykkelige smerte i mit liv. Jeg var reddet. Ligesom min ven Jeff, som jeg fandt senere på aftenen. Jeg var i live.

Sebastian har ifølge LeProvence.com, som Ekstra Bladet har været i kontakt med, afvist at tale med andre medier og ønsker at være anonym.

Han har mandag været i kontakt med den gravide kvinde, som han reddede op udenfor vinduet. Også hun overlevede terrorangrebet.