'Syriens Demokratiske Styrker' er i øjeblikket på vej mod Raqqa i det Østlige Syrien, der er Islamisk Stats sidste højborg.
De bliver støttet af amerikanske styrker med tunge våben. Hvis det lykkes styrkerne at fordrive IS fra Raqqa er det et hårdt slag mod organisationen.
Men dermed er problemerne langt fra løst.
Når Islamisk Stat er væk, kan der nemlig opstå en ny sprængfarlig situation. Det vurderer Mellemøst-ekspert Søren Schmidt, lektor ved Institut for Kultur og Globale Studier, Aalborg Universitet.
- Noget som er væsentligt i forhold til amerikanernes beslutning om at sende de tunge våben til den her syrisk-demokratiske styrke, er, at det sker på tværs af Tyrkiet.
- Tyrkiet har jo været helt oppe at køre over det her, og har sagt, at de sandelig håber amerikanerne vil omgøre beslutningen, siger Søren Schmidt.
Tyrkiet har nemlig hele tiden ment, at den kurdiske separatist-organisation PYD er forbundet med PKK, som er en tyrkisk separatist-bevægelse, som Tyrkiet bekæmper. Og de to organisationer er altså en del af 'Syriens Demokratiske Styrker', der støttes af USA.
Hvad kan tyrkerne reelt gøre over for USA?
- Det vil være meget usædvanligt, hvis USA foretager sig noget, så tæt op af grænsen til Tyrkiet. Tyrkiet har meget klart og meget aktivt sagt, at det vil de ikke acceptere. Og Tyrkiet har selv meldt ud, at det vil få konsekvenser.
- Erdogan er jo på vej mod USA, hvor han skal mødes med Trump (USA's præsident red.)
- Og det man spekulerer på, er, at hvis Erdogan accepterer bevæbningen af 'Syriens Demokratiske Styrker' i samarbejde med USA, så vil Tyrkiet til gengæld have lov til at gå ind i Irak i området mellem Raqqa og Mosul (Iraks næststørste by red.) For det er et område der tildels er kontrolleret af PKK.
- Derfor er der en meget indviklet situation i det område, siger Søren Schmidt.
Han forklarer, at det store, afgørende spørgsmål er, hvem der skal overtage kontrollen med det her område, når Islamisk Stat er smidt ud af Raqqa.
- De værst tænkelige konsekvenser er, at Tyrkiet går direkte i kødet på den her syrisk-demokratiske styrke.
For så bliver der ballade mellem USA og Tyrkiet?
- Ja, for der er jo amerikanske styrker med her. De er jo medlem af den samme forsvars-organisation (Nato red.) som tyrkerne. Så der er jo et eller andet fuldstændig ravruskende galt.
- Der er lagt op til et enormt 'bravalder-slag', hvis Tyrkiet virkelig ikke får noget med hjem fra Washington, når Erdogan skal derover. Så kan det blive meget alvorligt, også for den del af Nato som Tyrkiet udgør. Tyrkiet er jo et enormt vigtigt medlem af forsvarsorganisationen.
- Hvis Tyrkiet skruer op for samarbejdet med russerne i takt med, at de skruer ned for samarbejdet med USA, er det det værst tænkelige man kan forestille sig, siger Søren Schmidt.
***
Så stærke var Islamisk Stat
Terrorbevægelsen Islamisk Stat (IS) erobrede hele verdens opmærksomhed, da de i 2014 pludselig erobrede kontrollen med store dele af Syrien og Irak.
På få uger jog nogle få tusinde IS-krigere den irakiske hær på flugt og erobrede et område på størrelse med Storbritannien.
Kort efter udråbte den selvbetaltede »kalif« og tidligere Al-Qaeda leder Abu Bakr al-Bagdadi et religiøst diktatur og iværksatte en brutal nedslagtning af alle politiske, etniske og religiøse modstandere.
Raqqa i det Østlige Syrien er i dag Islamisk Stats sidste højborg.
Kilde: Dagbladet Information