Selskab kendte til sikkerhedsbrister på Scandinavian Star

Forsikringschef kendte til sikkerhedsbrister på Scandinavian Star, inden dødsbrand fandt sted

Foto: Carsten Ingemann
Foto: Carsten Ingemann

Et norsk forsikringsfirma kendte til de mange sikkerhedsbrister, der endte med at koste 159 mennesker livet på skibet "Scandinavian Star" for 25 år siden, men forsikrede alligevel skibet, skriver Politiken.

Sikkerhedsmanglerne blev noteret af den norske assuranceforening Skulds daværende havarichef, Erik Stein, knap to uger før en eller flere ukendte brandstiftere satte ild til skibet 7. april 1990.

Det afslører Erik Stein efter 25 års tavshed i en ny bog med titlen "Branden - gåden om "Scandinavian Star".

Erik Stein besigtigede skibet for at undersøge, om Skuld kunne tegne en ansvarsforsikring, før det blev sat i rute mellem Frederikshavn og Oslo.

- I får altså ikke lov til at sejle med passagerer, før jeg igen har været om bord og godkendt skibet, og før du har gennemført en brand- og evakueringsøvelse, og jeg er tilfreds med øvelsen, sagde Erik Stein dengang til skibets kaptajn.

Men Erik Stein blev aldrig tilkaldt for at overvære en øvelse og se, om sikkerhedsproblemerne var løst.

Han hørte først om Scandinavian Star igen, da det var i brand på havet - og først på det tidspunkt fik han at vide, at Skulds ledelse havde forsikret skibet mod hans anbefaling.

Han fik aldrig en forklaring fra Skulds danske direktion.

Skulds daværende danske direktør, Hans Levy, bekræfter, at Erik Stein anbefalede, at skibet ikke skulle forsikres, før forholdene på skibet var udbedret, og en øvelse var afholdt.

Men Levy mener ikke, at listen med fejl og mangler var et stort sikkerhedsmæssigt problem:

- Så kan man sige, at vi burde have været oppe i Frederikshavn og undersøge skibet igen. Men det var vi så ikke, siger han til Politiken.

Den danske søfartsstyrelse undersøgte skibet efter branden og lagde også mærke til fejlene. Sø- og Handelsretten fastslog derfor senere, at skibet ikke var klar til sejlads, da ulykken fandt sted.

Pårørende til ofrene for branden har flere gange kritiseret de norske myndigheders efterforskning og mener, at branden var et forsøg på forsikringssvindel.

Det samme mener den norske ekspertgruppe "Efterforskning af mordbranden på Scandinavian Star", der fremlagde resultatet af sine undersøgelser 6. april 2013.

Seneste nyt

Hvorfor må Michael Dyrby blive?

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.