Senator bag tortur-rapport skyder CIA-chefs forsvar ned

Dianne Feinstein opfordrer CIA-direktør til at læse tortur-rapport i stedet for at forsvare brutale metoder

Dianne Feinstein, der er formand for efterretningsudvalget bag en kontroversiel rapport om efterretningstjenesten CIA's forhørsmetoder, er kommet på barrikaderne, efter at direktøren for CIA, John Brennan, har forsvaret de omstridte afhøringer.

Via sine ansatte opfordrer hun adskillige gange chefen til at læse rapporten ved at bruge hashtagget #ReadTheReport - læs rapporten - i en række beskeder på det sociale medie Twitter.

Waterboarding var blandt CIA's forhørsmetoder. Her bliver en amerikansk soldat udsat for den kvælende vandtortur under træning. (Foto: All Over) Samfund Terrorister lærte tortur-tricks af CIA

- CIA, FBI, NSA og mange andre tjenester sørger for vores sikkerhed. Det gør tortur ikke. Vi må lære af vores fejltagelser, skriver Feinsteins kontor i en besked.

Den erfarne demokratiske senator reagerer også på, at Brennan på et pressemøde tirsdag sagde, at tjenestens agenter indhentede nyttig viden, og at CIA mener, at oplysninger fra det særlige afhøringsprogram hjalp til lokaliseringen af Osama bin Laden.

- Undersøgelsen viser med sikkerhed, at EIT (de såkaldt forstærkede forhørsmetoder i CIA-programmet, red.) ikke førte til bin Laden. Side 378, lyder det fra Feinsteins kontor i en anden besked.

Ifølge de ansatte så Dianne Feinstein det sjældne pressemøde med John Brennan, mens medarbejderne sendte beskederne ud i cyberspace.

Abu Zubaida, 43, blev udsat for simuleret drukning 83 gange, fremgår det af senatets tortur-rapport. Han mistede synet på det ene øje i forbindelse med afhøringerne. (Foto: AP) Krig & katastrofer Låst inde i kiste og tortureret i 17 døgn

I løbet af pressemødet erkendte Brennan, at nogle af CIA's agenter anvendte "afskyelige" forhørsteknikker.

- Som det står i CIA's svar på undersøgelsen, så erkender vi, at tilbageholdelse- og afhøringsprogrammet ikke var perfekt, og at CIA begik fejl, sagde han.

Senatets Efterretningsudvalg er i den nye rapport meget kritisk over for CIA's forhørsmetoder efter 2001, hvor der blandt andet blev brugt simuleret drukning af fanger eller såkaldt waterboarding.

Andre metoder var at spille meget høj heavy metal-musik døgnet rundt, frarøve fanger søvn i dagevis samt konstante prygl, ofte mens fangerne var nøgne og bundet op i lænker i loftet.

Rapporten fylder 6000 sider, men af sikkerhedsmæssige grunde er kun lidt over 500 sider blevet deklassificeret til offentliggørelse. Den bygger på seks millioner dokumenter, der er udvekslet mellem CIA og andre tjenester.