Serbiens regering: Vi er klar til Srebrenica-forsoning

Premierminister deltager i mindehøjtidelighed i byen, hvor 8000 muslimer blev dræbt i massakre for 20 år siden

Foreløbig er 6471 bosnisk-muslimske ofre for massakren blevet fundet i massegrave, identificeret og begravet på ny. (Foto: AP Photo/Amel Emric)
Foreløbig er 6471 bosnisk-muslimske ofre for massakren blevet fundet i massegrave, identificeret og begravet på ny. (Foto: AP Photo/Amel Emric)

Serbiens premierminister, Aleksandar Vucic, fejede tirsdag aften al tvivl af bordet: Han deltager lørdag i mindehøjtideligheden i anledning af 20-året for massakren på omkring 8000 muslimer i Srebrenica i Bosnien.

- I aften har regeringen enstemmigt besluttet, at hvis betingelserne er de rette, vil jeg repræsentere Serbien i Srebrenica 11. juli, siger Vucic på en pressekonference i Serbiens hovedstad, Beograd.

- Det er på tide at vise, at vi er klar til forsoning, og at vi er klar til at bøje vores hoveder for andres ofre. Jeg vil stolt repræsentere Serbien, tilføjer han.

Han kommer ikke ind på, hvad de rette "betingelser" er.

Tidligere tirsdag aften blev afstemningen om en resolution i FN's Sikkerhedsråd, der skulle fordømme massakren i 1995 i Srebrenica, udskudt til onsdag, fordi Rusland ifølge Storbritannien og USA havde tænkt sig at nedlægge veto.

Ifølge Aleksandar Vucic har han modtaget garantier for, at en "ydmygende" FN-resolution om Srebrenica ikke vil blive vedtaget i Sikkerhedsrådet.

Rusland er en af Serbiens tætteste allierede.

Forleden afviste præsidenten i den serbisk styrede del af Bosnien, Republika Srpska, at der har fundet et folkedrab sted mod muslimer under 1990'ernes krig i Bosnien.

- Det hele er en gentaget løgn, sagde Milorad Dodik i en tale på bosnisk-serbisk tv.

20-års-dagen for massakren, der betragtes som den værste forbrydelse i Europa siden Anden Verdenskrig, markeres i Bosnien lørdag.

Omkring 8000 muslimske mænd og drenge blev myrdet af serbiske styrker, der for øjnene af FN-soldater trængte ind i en såkaldt sikker zone og førte de muslimske mænd og drenge væk.

To internationale domstole har fastslået, at massakren i Srebrenica var folkedrab, men flere serbiske og bosnisk-serbiske ledere nægter at anerkende, at det forholder sig sådan.

Foreløbig er 6471 bosnisk-muslimske ofre for massakren blevet fundet i massegrave, identificeret og begravet på ny.

20-års-dagen markeres blandt andet med, at yderligere 136 ofre, som er fundet og identificeret i løbet af det seneste år, vil blive begravet.