Skovbrande på Borneo truer udryddelsestruet orangutang

Indonesien har været hærget af skovbrande i flere måneder, og det går også hårdt ud over udryddelsestruet art

Omfattende brande i Indonesien er en trussel for de orangutanger, som lever i regnskove i det asiatiske ørige.

Dyrene bliver syge, underernærede og traumatiserede, når deres miljø forvandles til forkullede ødemarker, advarer organisationen Save the Orangutan.

Den indonesiske regering har tirsdag meddelt, at man overvejer at erklære alarmtilstand i landet på grund af de fortsatte brande.

Militærskibe er sat ind for at hjælpe og evakuere børn og særligt sårbare grupper i de værst ramte områder.

Skovbrande har i flere måneder hærget den store ø Borneo, hvor vejrfænomenet El Niño har medført tørke og dermed grobund for skovbrande.

En kvælende gul røg ligger som et tæppe over dele af den enorme ø, og orangutangerne bliver syge i det dårlige luftmiljø.

- Brandene er en katastrofe for en allerede udryddelsestruet art. Når skoven brænder, har orangutangen intet sted at flygte hen. Den bliver fanget i et ildhav, siger Claus Staunstrup Nilsson, som er generalsekretær i Save the Orangutan.

I verdens største redningscenter for orangutanger i Nyaru Menteng på Borneo holdes de små orangutanger inden døre, så de skånes for røg.

Dyreorganisationen anslår, at en tredjedel af alle orangutanger omkom, da Indonesien var ramt af omfattende brande i 1997 og 1998.

Bestanden har ikke genvundet sin størrelse siden dengang, oplyser Save the Orangutan, som på dansk går under navnet Red Orangutangen.

Verdensorganisationen IUCN, som registrerer udryddelsestruede dyrearter, nævner orangutangen på Borneo som "truet". Det er kategorien mellem "sårbar" og "kritisk truet".